Foto: Bildbyrån

Byggmark skadad – borta från VM

Uppdaterad
Publicerad

Jens Byggmark är skadad – och missar alpina VM i St Moritz. 31-åringen har en sträckning i musklerna som fäster på utsidan av höger knä. Skadan gör att han missar mästarskapet i Schweiz. ”Riktigt tråkigt”, säger Jens Byggmark till SVT Sport.

Jens Byggmark opererade höger knä i september 2013. Han har känt av instabilitet sedan operationen för tre år sedan. Men det har tidigare inte varit ett problem – fram till säsongens andra världscupslalom i Val d'Iseré i december.

”Känns nästan som att korsbandet är av”

– Det känns nästan som att korsbandet är av. Jag har ingen kontroll på knät, jag orkar inte hålla fast så att skenbenet inte glider. Det gör ont i musklerna som ska hålla ihop knät, säger Byggmark till SVT Sport.

Vinterstudion

I söndagens världscupslalom i Adelboden avbröt han åket. Han berättar att han sjunker ner när han får trycket från pjäxan på vaden.

– Jag orkar inte hålla emot.

Byggmark undersöktes på Sofiahemmet i Stockholm under onsdagen. En magnetröntgen gjordes för att fastställa att ingenting var av.

– Och det var det inte. De sa rehab. Det är varken optimalt för min prestation att åka runt som det är nu, och det kan vara skadligt att åka med det. Det är delar som styr att knät är stabilt i alla positioner.

Blickar mot nästa säsong

VM i St Moritz går 6-19 februari. Jens Byggmark har inte kvalat in till mästerskapet, och det står nu klart att han kommer missa de tre återstående slalomtävlingarna i världscupen.

– Det blir att få sikta på nästa säsong. Jag skulle kanske kunna komma tillbaka och köra Kranjska Gora (3-5/3) och världscupfinalen i Aspen, med skydd. Men det är lite vanskligt. Det är rotation i knät, och ett knäskydd hjälper inte till med det.

Skadan kommer under perioden när det är som mest slalomtävlingar i världscupen och när åkarna ska vara i toppform inför VM.

”Försöker bita ihop”

– Det blir tungt att erkänna för sig själv också att knät inte håller måttet. Jag försöker att bita ihop. Man ignorerar faktumet att man är skadad.

Byggmark har inte varit speciellt skadedrabbad under en lång karriär. Han berättar att det är första gången han tvekat när han åker skidor.

– En väldigt speciell känsla. Så fort man kommer i en svår situation i banan så säger kroppen att den inte litar på knät, men huvudet vill bara skicka på.

Större mål framöver gör att beslutet ändå underlättar.

– Det kommer ett OS 2018. Det finns mycket att se fram emot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet