Marcel Hirscher och Matts Olsson. Foto: BILDBYRÅN/SVT Sport

Förvåningen (!) – giganten Hirscher långt efter Olsson

Uppdaterad
Publicerad

Först startande Matts Olsson såg ut att åka lite för avvaktande i början av Saalbach-Hinterglemms storslaloms första åk men svenskens åkning växte allt eftersom konkurrenterna åkte ner utan att kunna hota svensken. Inte ens Marcel Hirscher kunde rå på Olsson som var snabbast i det första åket.

– Matts kände sig väldigt bra när han drog iväg och bestämde sig för att starta lugnt och ha krafter kvar på slutet och var nöjd med sin insats och tyckte att det var fint i backen, säger den alpine chefen över herrlandslaget, Fredrik Kingstad, till SVT Sport.

Den lugna utgången indikerade inte om något toppåk.

– Inte ens ”monstret” kan rå på Olsson, säger SVT Sports expert Tobias Hellman häpet efter att Hirscher med startnummer sju åkt i mål 0,71 efter Olsson. Valfjällets store son kunde bara förvånat le i ledarstolen.

Vid den första mellantiden var Hirscher, som åkte till ett dånande publikjubel inför hemmafansen, 0,23 före Olsson enligt tv-grafiken men enligt Fis livetidtagning var österrikaren 0,14 efter svensken. Hirschers österrikiske lagkamrat Manuel Feller jagar närmast och är bara 0,03 efter Olsson.

Olsson hade nytta av att gå ut som nummer 1 med den fina yta som fanns i snön. Det är första gången i karriären som Olsson leder efter det första åket.

– Toppen av banan var lite mjuk för Olsson där det ofta kan se trögt ut när han åker men att det ändå håller, säger SVT Sports expert Tobias Hellman om Olssons åk där framför allt avslutningen imponerade.

Matts Olsson. Foto: TT.

Det var en tung tekniskt svår bana med lång åktid i det vintriga landskapet strax söder om skidskyttefästet Hochfilzen i Österrike.

Storslalomen i Saalbach-Hinterglemm ersätter den inställda premiären i Sölden i oktober.

Till resultaten:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.