Anna Swenn Larsson. Foto: TT

Klartecken för alpina damlandslaget – får lämna Levi

Uppdaterad
Publicerad

Det blev inga tävlingar i Levi för det svenska alpina damlandslaget.

I stället hamnade man i karantän och det var oklart när man fick åka hem till Sverige.

Men nu kommer klartecken – landslaget får åka hem under lördagen.

Det är i ett pressmeddelande det Svenska Skidförbundet bekräftar att det alpina damlandslaget får lämna finska Levi under lördagen och resa hem till Sverige.

”Finska hälsomyndigheten och tävlingsorganisationen har gett klartecken för det svenska alpina damlandslaget att lämna karantänen i Levi och resa till Sverige. Landslagsledningen väntar på besked från svenska myndigheter för att laget under lördag ska kunna lämna Finland”, skriver förbundet.

– Vi har haft en mycket bra dialog med den finska hälsomyndigheten och arrangörerna i Levi. Under eftermiddagen fick vi beskedet att lördag förmiddag är det okej för laget som sitter i karantän att resa hem till Sverige, säger alpin chef Tommy Eliasson Winter.

Enskilda boenden i Norrbotten

Det svenska laget fick presentera ett upplägg för hur resan hem skulle gå till, samt att man hade en plan för att fortsätta sin karantän på hemmaplan. En karantän som ska genomföras under sju dagars tid.

– Vi kommer att resa till Norrbotten och bo enskilt under den tid som vi ska vara i karantän. Exakt var vi tar vägen är just nu inte klart, vi har olika alternativ som vi jobbar med, säger landslagschef Lars Melin i samma pressmeddelande.

Väntar på svenskt klartecken

Innan det är helt klart att det svenska laget få åka hem, behövs också klartecken från svenska myndigheter.

– Jag har sökt personer där sedan torsdag men inte fått någon kontakt. Jag hoppas kunna nå någon ansvarig i eftermiddag eller under kvällen. Det vore lite trist om det skulle fallera på att vi inte får respons från den svenska sidan, säger Tommy Eliasson Winter.

MER ALPINT: Följ med hem till slalomstjärnan Kristoffer Jakobsen (20 nov 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.