Foto: Bildbyrån

Dubbelt Norge i Kranjska Gora

Uppdaterad
Publicerad

Det blev Norges dag i storslalomen i Kranjska Gora. Henrik Kristoffersen följde upp VM-guldet med en stilig seger, tätt följd av landsmannen Rasmus Windingstad.

– Det är bara å åk, som Stenmark sa, kommenterade Kristoffersen till SVT Sport.

Efter en dimmig morgon och uppskjuten start blev det soligt väder och full fart när herrarnas storslalom avgjordes inför storpublik i slovenska Kranjska Gora. Och även om Marcel Hirscher säkrade segern i den totala världscupen med sin sjätteplats så är Henrik Kristoffersen den nya storslalomkungen.

– Vi var tvingade att ta två steg bakåt för att kunna ta tre steg fram. Så vi lade om storslalomåkningen för två år sedan. Nu är det bara å åk, som Stenmark sa, skrattade Kristoffersen efter segern.

Efter att Rasmus Windingstad, som alltså tog sin första pallplats i världscupen, gjort en fin insats i andra åket var det nära att det blev en norsk trippel. Men Leif Nestvold-Haugen, som låg trea efter första åket, åkte ur i slutet av andra. När sedan Alexis Pinturault, som var tvåa efter första, tappade tid kunde Hennrik Kristoffersen utnyttja läget.

– Det är lite för bra för att vara sant. Hela säsongen har varit som en trappa där jag tagit steg varje gång och så tar jag som sex steg i dag. Alltså att konkurrera ut Hirscher och sedan bli tvåa, jag är knappt förberedd på den glädjen.

Trea blev nu Marco Odermatt

Matts Olsson gjorde en gedigen insats och blev till sist elva, efter att ha gjort en tidig miss i andra åket.

– Jag borde vara bättre, borde vara mer van vid sådant här underlag. Men jag åker inte så mycket i Sverige längre, sa Matts Olsson med ett leende. Elva är inte dåligt, men jag hade nog hoppats på mer. Men jag har nog inte riktigt självförtroendet att driva på riktigt.

Marcel Hirscher hade också problem med underlaget och blev till sist sexa, en placering som räckte till totalseger i världscupen.

En tävlingshelg återstår, i Andorra nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.