Foto: Bildbyrån

Kristoffersen bröt förbannelsen – tog efterlängtat VM-guld

Uppdaterad
Publicerad

De tre favoriterna Hirscher, Kristoffersen och Pinturault gjorde upp om medaljerna. Efter tre raka fjärdeplatser VM-sammanhang fick norrmannen Henrik Kristoffersen äntligen sin VM-medalj – och det i den allra ädlaste valören.

I det andra åket i herrarnas storslalom ledde Loic Meillard, femma från första åket, när de tre största favoriterna, Alexis Pinturault, Marcel Hirscher och Henrik Kristoffersen, återstod.

Henrik Kristoffersen, som varit fyra på tre VM, lyckades nu äntligen hålla hela vägen till medalj. Norrmannen satsade fullt ut och drygade ut ledningen och körde in i mål med 92 hundradelar tillgodo.

Marcel Hirscher fick jobba i början av backen och vid andra mellantiden var han och Kristoffersen lika. Vid tredje var österrikaren bakom. I mål var han 20 hundradelar efter.

Pinturault jagade sitt andra guld under mästerskapet men nådde inte hela vägen fram. Det blev brons för fransmannen.

”Bara körde”

Kristoffersen kunde äntligen få njuta av en medalj.

– Det är fantastiskt. Jag vet inte vad jag ska säga. Jag har jobbat så hårt. Ja, idag var rätt bra. Jag bara körde. Jag tror inte att det är några som kör så mycket på salt som norrmän, säger han efter segern.

Norrmannen visade mycket känslor när segern var klar.

– Jag har inte vunnit ett lopp på över ett år, jag har ett team bakom mig som jobbar mot alla odds för att vi ska få till det här. Det är så otroligt stort. Det här är för dem, och till min flickvän som står bakom mig, säger han till SVT Sport.

– Jag har aldrig tagit en medalj på senior-VM. Jag känner mig ganska nöjd över att äntligen bli klar med det.

”Hatten av”

Marcel Hirscher, som haft problem med sjukdom inför VM, hyllade guldmedaljören.

– Andraplats är första förlorare, men Henrik hade en fantastisk dag med perfekt skidåkning, så hatt av för honom. Vi är mer än redo för hans första VM-titel, säger han till SVT Sport.

Matts Olsson hade inget med medaljstriden att göra efter ett mindre bra första åk.

I andra åket såg det bättre ut inledningsvis men sedan tappade Olsson mer och mer och han gick i mål som femma. Svensken slutade till slut på plats 16.

– Speciellt bra känns det inte idag. Det var länge sedan jag var så här dålig, tråkigt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.