Det svenska alpinlandslaget i teknikgrenarna. Foto: Bildbyrån

”Fortsatt svensk medaljchans trots parallellmiss”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Den alpina lagtävlingen i Åre innebar att jakten på svenska VM-medaljer äntligen hade börjat. Sverige har sedan tävlingsformatets införande på VM 2011, alltid tagit medalj. Tre brons och ett silver.

Tobias Hellman

expert alpint

I genrepet vid världscupavslutningen i Åre ifjol vann Sverige lagtävlingen. Allt talade för ytterligare en svensk VM-medalj. Men det blev en tidig sorti.

Anna Swenn Larsson visade upp en imponerade form och svarade för den snabbaste damtiden i tävlingen. Tyvärr svarade hon också för en grensling i matchen mot schweiziskan Wendy Holdener.

Grenslingen sänkte laget

Swenn Larssons grensling blev avgörande. Hon hade kapacitet att slå Holdener. Tyvärr sänkte istället den formstarke Rättvikstjejen laget. Mattias Hargin höll ihop åkningen bra mot Daniel Yule som körde ut i slutet av banan. Frida Hansdotter visade stabilitet mot Aline Danioth och vann klart. Sverige var i ledning inför avslutande heatet mellan André Myhrer och Ramon Zenhäusern.

Men för att ta laget till semifinal och tävla om medaljer skulle Myhrer göra det omöjliga. Slå Zenhäusern som var den klart snabbaste herren under kvällen. Den uppgiften visade sig för tuff och Sveriges fina medaljsvit bröts inför hemmapubliken i Åre. Det blev en femteplats. Favorittippade Schweiz stod som guldmedaljörer efter att även besegrat Tyskland och Österrike.

2009 senaste medaljlösa världsmästerskapet

Jag hade förväntningar på två svenska medaljer inför VM. Det blir svårt även om hjärtat säger att det blir flera medaljer.

Anna Swenn Larsson är i en makalös form. Frida Hansdotter har visat vilken otrolig mästerskapsåkare hon är. André Myhrer har visat stigande formkurva. Matts Olsson är tillbaka efter hjärnskakning och kan skrällvinna en medalj i storslalom. 

Senast Sverige kammade noll på VM var i Val d'Isère 2009. Hoppas landslagets toppåkare lyckas som bäst när det gäller som mest under VM:s avslutande tävlingsdagar. 

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.