Fartresultaten kan ställa till det för Sverige i lagtävlingen

Uppdaterad
Publicerad

En av Sveriges största medaljchanser i Åre-VM finns i tisdagens lagtävling i parallellslalom. Men Sveriges rankning i nationscupen riskerar att ställa till det – där sämre resultat i fartgrenar drar ned siffrorna.
– Man borde se över det för det slår lite snett, säger SVT Sports expert Tobias Hellman.

Inför OS i Pyeongchang i fjol hade Sverige tre raka VM-medaljer. Men i Sydkorea tog det stopp redan i kvartsfinalen för Sverige, som var en av guldfavoriterna, när man mötte förstaseedade Österrike.

– Vi brukar ju hamna med Österrike eftersom vi är lite sämre rankade totalt och de är ju alltid i toppen, sa Hansdotter till SVT Sport då.

Just rankningen är det som kan sätta käppar i hjulet för de svenska åkarna i Åre. Seedningen till lagtävlingen baseras på hur mycket poäng nationerna har tagit i världscupen under året, och där tappar Sverige mycket på övriga nationer på grund av de sämre insatserna i fartgrenarna.

Precis som i fjol rankas Sverige etta och Österrike åtta i nationscupen. Det innebär ett troligt möte mellan nationerna redan i kvartsfinal, i år igen.

”Flera som klagat”

SVT Sports expert Tobias Hellman gillar inte hur seedningen går till.

– Det är flera som har klagat på det. Det är klart, att räkna in fartgrenarna i nationsrankningen och sen basera den rankningen in på en parallellslalom... Man borde se över det och jag tror säkert att Fis kommer göra det i framtiden, för det slår ju lite snett.

Vad tror du om Sveriges chanser?

– Jag har ett stort hopp om medalj. Men det är en gren där väldigt mycket kan hända och det är inga självklarheter att våra åkare är vassast när det gäller i morgon.

Vad blir avgörande?

– Ingen får fela. Blir det två som gör bort sig lite grann, ett litet felskär och så får man stryk i ett heat där man räknat med seger... då är man körd.

Myhrer siktar på guld

Det svenska laget består av Frida Hansdotter, Anna Swenn-Larsson, Mattias Hargin och André Myhrer. Den sistnämnda har en tydlig målsättning inför lagtävlingen: guld.

– Vi har ju många medaljer från världsmästerskap men har inte lyckats knipa någon guldmedlaj. Det tycker jag är målet i alla fall. Det skulle jag vilja åka därifrån med på tisdag, säger Myhrer till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer