Svenska landslagsläkaren avråder från resor till Kina Foto: TT Nyhetsbyrån

Landslagsläkaren avråder resor till Kina

Uppdaterad
Publicerad

Jakob Swanberg, landslagsläkare i alpina landslaget, avråder det svenska alpinlandslaget från att åka till Kina. Varningen kommer efter det stora utbrottet av Coronavirus som framförallt har drabbat Kina. Mellan 12-16 februari planeras herrtävlingar i världscupen i störtlopp och super-G i kinesiska Yanqing, där bland andra svenska Alexander Köll är en tilltänkt deltagare.

– Jag har meddelat landslagsledningen att jag avråder från att resa till Kina, det skriver Jakob Swanberg, landlagsläkare i alpina landslaget, till SVT Sport i ett SMS.

Avrådan kommer efter ett stort utbrott av virussjukdomen Corona där Kina har varit hårt drabbat med många bekräftat smittade. Mellan 12:e och 16:e februari planeras ett stopp i herrarnas alpina världscup med tävlingar i super-G och störtlopp där svenske Alexander Köll har varit med och tävlat under säsongen.

Swanberg säger också till SVT Sport att han har fört sin åsikt vidare till internationella skidförbundet, FIS.

– Har också förmedlat min ståndpunkt till kollegorna i FIS medicinska kommitté, skriver Swanberg.

Ett definitivt beslut från FIS kommer att tas i samband med helgens tävling i Garmisch Partenkirschen.

Klipp: Stjärnan efter Corona-larmet: ”Väntar på besked”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.