Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lin Ivarsson kritisk: ”Inte fått någon solklar motivering” Foto: Bildbyrån

Lin Ivarsson kritisk: ”Inte fått någon solklar motivering”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges främsta störtloppsåkare Lin Ivarsson valde i går att lägga ner karriären endast 25 år gammal.

Nu berättar hon för SVT Sport vad som fick henne att ta beslutet.

– Det var väl inte helt mitt beslut. Jag är inte uttagen i något lag nästa år. Då är det väldigt svårt att satsa vidare själv, speciellt när man är fartåkare, säger Lin Ivarsson. 

– Jag hade i alla fall som mål att satsa över nästa säsong och sikta mot OS. Det var min stora dröm. Det är inte så lätt att få ihop störtloppsträningar själv och utanför landslaget finns det inte så mycket möjligheter att träna och satsa på fart i Sverige, säger Ivarsson.

När skidförbundet presenterade de alpina landslagstrupperna inför nästa säsong fanns inte Lin Ivarssons namn med. Lisa Hörnbladh, Ida Dannewitz och Jonna Luthman är i stället de tre fartåkarna på damsidan som får chansen.

– Jag har inte fått någon solklar motivering. Det var att de ska göra om lagen och att jag inte hade en plats då.

Hon är kritisk mot att satsningen nu tar slut när hon känner att hon börjat få den erfarenhet som krävs för att nå resultat i fartgrenarna.

– Det har ju alltid varit en långsiktig satsning på det här med fart. De har tryckt på att vi ska vara bra om fem år och inte nu för att det tar lång tid att utvecklas som fartåkare innan man får den erfarenheten som man behöver innan man kan attackera en backe fullt. Det är väl först nu efter tre fyra år i världscupen som jag känner att jag kan pusha det.

Svaret: ”Progressionen har inte varit som vi har önskat”

Lars Melin är landslagschef och ansvarar för uttagningen.

– Vi har Ida Dannewitz och Lisa Hörnbladh som kommer tillbaka nu och den progression som Lin har haft under de fyra år som hon har varit med har inte varit som vi har önskat, säger han.

Det är en ren konkurrenssituation alltså?

– Ja, det är det.

Ivarsons bästa placering i världscupen är en 21:a-plats i super G 2019. Under säsongen som gick tog hon två poäng i störtloppscupen och en 29:e-plats i störtlopp i VM i Cortina.

– Det känns ju tråkigt om hon tar det som att hon är besviken. Det är ju inte vi som tar ut åkare till OS, det är ju SOK som har kriterier att man ska placera sig två gånger bland de femton bästa och en gång bland de åtta bästa. När man tittar på Lins utveckling så är hon ju inte där men det hade ju varit någon som SOK fått ta ställning till och inte vi, säger Lars Melin.

KLIPP: Lin Ivarsson slutar (04/05-21)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Efter fyra år i världscupen lägger nu Lin Ivarsson skidorna på hyllan. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer