Lyckad ”test-helg” i Sölden inför alpina säsongen

Uppdaterad
Publicerad

Den alpina premiären i Sölden var lite av en ”test-helg” för internationella skidförbundet ur ett coronaperspektiv.

Arrangemanget ska nu utvärderas inför kommande tävlingar.

– Det ser bra ut. Man har lyckats med de tester man har satt upp. Sedan får man titta på varje land, man är i händerna på hur utvecklingen fortsätter, säger SVT:s expert Tobias Hellman.

Normalt brukar det vara tusentals människor på plats vid världscuppremiären i Sölden men i år har bara några få fått chansen att se tävlingarna på plats. Det har varit hårda coronarestriktioner med tester och krav på munskydd och avstånd till åkarna.

– Det är väldigt annorlunda. Normalt är atmosfären här väldigt cool, det gör det mer spännande. Det är definitivt lite konstigt men för mig, när jag är i backen, tänker jag på åkningen, säger Ted Ligety till SVT Sport.

Gårdagens tvåa Federica Brignone saknar publiken men säger att prio nu är att få köra race.

– För mig är det okej, det viktigaste för mig är att tävla. Det känns viktigt att visa alla att vår sport är säker, säger hon.

Dyr nota för testningen

Förutom osäkerheten kring om tävlingar blir av eller inte har pandemin även ställt till det rejält ekonomiskt för landslagen. I Sverige pratas det om en nota på 2 miljoner kronor på grund av testningen som behöver göras på varje åkare inför varje tävling.

Det ska bli tävlingar i Lech i Österrike i mitten av november, hur troligt är det?

– Den här tävlingen gick i Österrike och det har funkat bra. Lech är ungefär en månad bort och ingen vet hur utvecklingen kommer att se ut. Men en förhoppning och tro tycker jag att man kan ha, på att det faktiskt kommer att gå att genomföra, säger SVT:s expert Tobias Hellman.

SE MER: Här rutschar funktionären nerför branten – får inte stopp i snön

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.