Mikaela Shiffrin med pappa Jeff Foto: Bildbyrån

Mikaela Shiffrin om sorgen efter pappan

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett år av sorg, skada och pandemi gör alpina stjärnan Mikaela Shiffrin comeback i Levi i helgen.

Det har varit ett tufft år.

– Jag är otroligt arg. Jag är arg för att min pappa dog. Jag är arg över hur ensam jag känner mig, säger hon på en presskonferens.

Efter 300 dagar borta från skidbackarna på grund av coronapandemin, en skada och hennes pappas bortgång är den amerikanska aplina stjärnan Mikaela Shiffrin tillbaka i backen i helgen.

Och inte var som helst – i den finska staden Levi,  där hon krossade världsrekordet i flest individuella världscupvinster i slalom förra året.

Men stämningen är annorlunda i år. För även en tvåfaldig olympisk- och en femfaldig världsmästare med 66 världscuptitlar har tagit stryk av pandemin.

– Vi befinner oss i en pandemi. Och det är inget jag har valt. Jag tror att om någon hade valmöjligheten, hade alla valt bort det här. Men vi kan inte styra över sådant här, säger hon på en presskonferens.

”Jag är otroligt arg för att min pappa dog”

Men den största törnen tog hennes liv den 2 februari i år, när pappa Jeff Shiffrin, 65 gick bort till följd av en skallskada i hemmet i Colorado.

– Jag är otroligt arg. Jag är arg för att min pappa dog. Jag är arg över hur ensam jag känner mig. Men jag är också tacksam över hur nära jag har min mamma, säger Shiffrin.

– Något jag har lärt mig de här 300 dagarna är att du måste ta det som livet ger dig. Det kanske inte smakar så gott, men du måste äta.

Hon fick frågan om det var ett svårt beslut att ta att faktiskt tävla igen.

– Det var svårt och jag tror att det är ett pågående beslut som inte är helt taget än. Inte bara för det som hänt mig personligen utan hur det ser ut i världen. Det är svårt att resa nu och du måste lägga allt åt sidan för den här sporten för att inte riskera någon annans liv, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.