Mikaela Shiffrin i tårar. Foto: TT Nyhetsbyrån

Mikaela Shiffrin avslutade säsongen med 60:e VC-titeln

Uppdaterad
Publicerad

Mikaela Shiffrin har stått för en fenomenal säsong. Och efter att hon säkrat storslalomcupen och sin 60:e seger totalt kunde inte amerikanskan hålla tillbaka tårarna.

– Jag ville verkligen förtjäna det i dag, säger Shiffrin.

Säsongen har varit en enda lång uppvisning av Mikaela Shiffrin. Den 24-åriga amerikanskan har vunnit och vunnit... och vunnit.

För en vecka sedan blev hon historisk när hon tog sin 15:e världscupseger för säsongen, flest någonsin. Hon passerade då den tidigare rekordhållaren Vreni Schneider, som tog 14 segrar säsongen 1988/89.

I dag avslutade Shiffrin säsongen genom att vinna storslalomen under världscupavslutningen i Soldeu, Andorra.

17-årig nyzeeländska tvåa

Det innebar dessutom att hon säkrade storslalomcupen, och hon kunde inte hålla tillbaka tårarna när hon tog emot pokalen.

– Varje pokal är annorlunda, men jag ville verkligen komma ut och förtjäna den i dag. Jag ville inte försvara segern. Jag är väldigt nöjd med mitt race i dag, säger Shiffrin i segerintervjun.

Amerikanskan var 30 hundradelar före den blott 17-åriga nyzeeländskan Alice Robinson, som presenterade sig för den alpina publiken med sin första pallplats. Slovakiskan Petra Vlhova slutade trea.

– Det är en fantastisk känsla. Det är galet och så coolt att få dela pallen med Petra och Mikaela. De är sådana otroliga skidåkare, säger Robinson till schweiziska RTS.

Fyra cupsegrar för Shiffrin

Segern var Mikaela Shiffrins 17:e den här säsongen och den 60 totalt i karriären. Hon kan summera vinster i tre delcuper (slalom, storslalom och super-G) och även i den totala världscupen.

Sara Hector slutade nia sedan hon kört upp sig en placering.

Frida Hansdotter åkte bara det första åket i vad som var hennes sista tävling i karriären. Hon bjöd på sig själv genom att åka ned i en folkdräkt och bjuda på bullar längs med pisten.

Fakta: Slutställningen i världscupen

1) Mikaela Shiffrin, USA, 2 204 poäng

2) Petra Vlhova, Slovakien, 1 355

3) Wendy Holdener, Schweiz, 1 079

8) Frida Hansdotter, Sverige, 654,

11) Anna Swenn-Larsson, Sverige, 486

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.