Andre Myhrer fick ta emot en medalj av kung Carl XVI Gustaf efter OS-guldet i Sydkorea 2018. Foto: TT

Frun hjälpte deppande Myhrer: ”Hon tog ett snack”

Uppdaterad
Publicerad

André Myhrer avslutade karriären på ett oväntat sätt på grund av coronapandemin. Det skedde hemma i vardagsrummet i Hudiksvall.

– Jag hade svårt att acceptera det, säger Myhrer i Helgstudion.

37-årige Myhrer kände att formen var på väg tillbaka i början av mars och skulle ge allt för en seger i den avslutande tävlingen i Kranjska Gora, vilket även skulle sätta punkt för Bergsjö-åkarens karriär. Han hade slipat formen i de svenska fjällen med sin serviceman och var redo. Då kom det oväntade beskedet. 

– Jag fick ett samtal när jag satt i mitt vardagsrum i Hudiksvall om att det inte skulle bli något race. Jag och min serviceman satt och pratade under kvällen och sedan skjutsade jag honom till flygplatsen på morgonen. Då var det färdigt. Det var inte riktigt vad jag hade sett framför mig, säger Myhrer till SVT Sports AnnaMaria Fredholm i Helgstudion.

Det måste vara jobbigt mentalt?

– Jag hade svårt att acceptera det eftersom jag hade en helt annan bild i mitt huvud kring hur jag ville avsluta min karriär. Den fina form jag hade hade haft i början började också komma tillbaka. Vi var på banan för att vinna det sista racet men fick inte chansen att göra det, vilket kändes tråkigt. Efter att ha deppat i några veckor så tog min fru ett snack med mig och efter det har jag kunnat släppa det och gå vidare och har accepterat att det är så.

Avslutade karriären i Chamonix

Efter två månader har Myhrer fått perspektiv och kan glädja sig åt framgångarna där OS-guldet i slalom i Pyeongchang 2018 var höjdpunkten.

– Nu har jag hunnit smälta att karriären är avslutad. Jag höll ju på väldigt länge och haft en fantastisk resa. Nu känns det ganska bra men där och då när jag fick beskedet att det inte skulle bli någon mer åkning, sättet som det slutade, det hade jag svårt att acceptera till en början. Jag hade sett fram emot avslutet och då veta att det var sista åket. Nu blev sista åket i Chamonix i stället.

Efter OS-guldet infann sig en tomhet som Myhrer fick bearbeta.

– Jag hade svårt att tagga till efter OS men VM:et på hemmaplan drev mig framåt och när jag inte lyckades så bra i Åre-VM kände jag att det fanns lite mer att utforska. Jag satte allt på ett kort och att det skulle bli sista säsongen.

KLIPP: Tre höjdpunkter i André Myhrers långa karriär

”Finns ingen mer energi kvar”

Det var en sista tömning i en karriär som varade 16 år i världscupen.

– Jag känner i dag att om jag skulle göra en säsong till skulle det krävas så mycket av mig och det har jag inte i kroppen utan jag lämnade allt till den gångna avslutande säsongen. Det finns ingen mer energi kvar och jag är nöjd och stolt över min karriär. Att jag inte fick avsluta den på bästa sätt kanske inte är hela världen.

Ingen vet om det blir någon säsong 2020-21 även om det är långt till slutet av oktober och den traditionsenliga storslalom-premiären i österrikiska Sölden.

– Ingen vet om det blir någon säsong nästa år. Att då sätta upp mål och träna mot dem tror jag kommer att bli en tuff utmaning, funderar Myhrer.

Det finns inga konkreta planer för framtiden.

– Jag har inte gjort jättemycket de här veckorna. Det har varit skönt, faktiskt. Planen har varit att inte ha så mycket planer utan ta det lugnt och landa i det här beslutet och ta och njuta lite också. Kunna spendera mer tid hemma med familjen och barnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.