Foto: TT Nyhetsbyrån

Norska alpinlegendaren Inger Björnbakken är död

Uppdaterad
Publicerad

Norges första och hittills enda kvinnliga världsmästare i alpint, Inger Björnbakken, är död. Björnbakken blev 87 år gammal.

– Det är med stor sorg vi har nåtts av beskedet om Inger Björnbakkens bortgång. Våra tankar går först och främst till familj och nära vänner, säger norska skidförbundets ordförande Erik Röste enligt VG.

1958 vann den då 24 år gamla Inger Björnbakken VM-guld i slalom i Bad Gastein, Österrike. Efter bragden nådde hon legendstatus bland vinteridrottare i Norge.

– Hon var en pionjär bland våra kvinnliga alpinister och den sportsliga höjdpunkten var VM-guld i slalom 1958. Hon deltog i två olympiska spel och vann en rad norska mästerskap i alla discipliner, säger Erik Röste till VG.

Björnbakkens son Lars berättar för tidningen att familjen är stolt över att deras mamma fortfarande är den enda norska kvinnan som vunnit ett VM-guld i alpint.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.