Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alpinstjärnan Marco Odermatt skrev historia i säsongsavslutningen. Foto: Viaplay

Odermatt skrev historia i Andorra

Uppdaterad
Publicerad

Alpinstjärnan Marco Odermatt har gjort tidernas bästa världscupsäsong på herrsidan.

Den överlägsna segern i lördagens storslalom, mer än två sekunder före övriga, gjorde att schweizaren raderade legendaren Hermann Maiers 23 år gamla poängrekord.

Det räckte med en tredjeplats i storslalomens världscupavslutning i andorranska Soldeu för att Odermatt skulle passera österrikaren Maier, som noterade 2 000 världscuppoäng säsongen 1999–2000.

Men schweizaren nöjde sig inte med annat än en förstaplats på lördagen, och fixade på så sätt vinterns 13:e seger. Och den kom i överlägsen stil.

Dubbla VM-guld

Han var klart snabbast i det första åket, näst snabbast i det andra, och vann hela 2,11 sekunder före tvåan Henrik Kristoffersen, Norge. Marco Schwarz, Österrike, blev trea.

Världscupfinalen avslutas med söndagens slalom, men där är inte Odermatt med. Slutpoängen för säsongen stannade därför på rekordstarka 2 042 poäng.

– Jag har alltid sagt att milstolpen med 2 000 poäng inte är viktig för mig. Men sedan har jag känt mig mer och mer nervös för varje dag. Så det verkade finnas i mitt bakhuvud. Jag ville nog verkligen lyckas, så jag tog risker och gav allt, säger han enligt Luzerner Zeitung.

Odermatt har varit i en klass för sig framför allt i storslalom, lördagens disciplin, och super-G, där han vann så sent som i torsdags.

Maze bäst

Utöver en fantastisk världscupsäsong plockade Marco Odermatt med sig två guld från VM förra månaden, i storslalom och störtlopp.

Endast tre herrar har vunnit 13 tävlingar under en och samma världscupsäsong: Ingemar Stenmark (1979), Hermann Maier (2001) och Marcel Hirscher (2018). Bäst av alla är dock Mikaela Shiffrin, amerikanskan som vann hela 17 tävlingar säsongen 2018–19.

Shiffrin är också en av två damåkare som smäller herrarna på fingrarna sett till totalpoäng under en säsong. Shiffrin tog 2 204 poäng ovan nämnda säsong, men är ändå bara tvåa på listan efter Tina Maze, Slovenien, som samlade ihop 2 414 poäng 2012–2013.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.