Österrikiska stjärnan och olympiamästaren Anna Veith, 30 år, lägger skidorna på hyllan. Foto: Bildbyrån

OS-guldmedaljören slutar – bara 30 år gammal

Uppdaterad
Publicerad

Alpina stjärnan Anna Veith lägger skidorna på hyllan bara 30 år gammal.

OS-guldmedaljören säger sig vara redo för ett nytt kapitel i livet.

”Mitt hjärta och min hjärna säger att det är dags att göra någonting nytt”, skriver hon i sociala medier.

Den österrikiska storstjärnan, som tidigare hette Fenninger i efternamn, tog OS-silver i super-G så sent som för två år sedan i Sydkorea.

Men hon har också ett OS-guld på meritlistan, i super-G 2014, och tog även ett silver vid spelen i Sotji. I VM-sammanhang har hon sex medaljer varav tre guld och hon har också vunnit den totala världscupen två gånger.

I en känslosam intervju med tv-kanalen ORF meddelade hon under lördagen att hon lägger av. Beskedet kommer cirka åtta månader efter att en annan av Österrikes storstjärnor, Marcel Hirscher, tagit samma beslut. Också han vid 30 års ålder.

– Det känns inte meningsfullt längre, säger Veith till ORF.

På Instagram skriver hon:

”Skidåkningen har varit hela mitt liv. Sporten har format mig till den jag är i dag och är något jag alltid kommer brinna för. Jag är så tacksam för allt jag fått vara med om de senaste 15 åren”.

Veith säger till ORF att skadeproblematik har varit en stor anledning till beslutet. Hon har de senaste fem åren haft återkommande knäbesvär.

ARKIV: Anna Swenn Larsson ska ta revansch (11 maj 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.