Felix Monsén var nära att krascha i Kitzbühel – men kom ner med personbästa. Foto: BILDBYRÅN/SVT

Personbästa av Monsén trots incident: ”Hann känna att det går åt helvete”

Uppdaterad
Publicerad

Felix Monsén fick inte starta i fredagens störtlopp på grund av att det avbröts efter hård vind och bröt sedan söndagens tävling. I dag fick svensken till det när han tangerade sitt personbästa med att bli 15:e i Kitzbühels super-G.

– Jag känner en lättnad och revansch från i går. Det var skönt att få till det här åket och att få det här resultatet, riktigt skönt, säger Monsén till SVT Sport.

26-årige Monsén var även 15:e i Bormios störtlopp i mellandagarna 2019.

Monsén, som kom flygande och landade på en skida efter Hausbergkante, hade en snabb avslutning och var exempelvis bara 21:a vid tredje mellantiden.

– Jag såg att det var svårt att tajma kanten och så kom jag dit och det kändes som om det inte skulle vara några problem eftersom jag inte hade så mycket fart men sedan när jag kom över kände jag ”åh, jävlar vad det faller ifrån i branten” och det var lite att jag hann känna att ”nu går det åt helvete” men sedan fick jag kontakt med snön och då var det ganska lugnt, beskriver Monsén incidenten.

Monsén såg ut att notera ett personbästa när den sist startande, fransmannen Matthieu Bailet med nummer 50, åkte i mål som sensationell åtta.

– Vad skönt att han fick ta revansch efter gårdagens misslyckande och fick visa vad träningarna inför störtloppen indikerade, han har ju haft de här resultaten i sig, säger SVT Sports expert Tobias Hellman.

Hemmaseger i Kitzbühels tredje tävlingsdag

Efter att schweizaren Beat Feuz vunnit fredagens och söndagens störtlopp i Kitzbühel fick hemmapubliken framför tv:n jubla över att hemmasonen Vincent Kriechmayr vann dagens tävling.

Det var Kriechmayrs första seger för säsongen i världscupen. De tre åkare som vunnit i super-G under säsongen, Mauro Caviezel, Aleksander Aamodt Kilde och Ryan Cochran-Siegle saknades alla på grund av skador.

Det såg ut att kunna bli en schweizisk seger i dag också när storslalomspecialisten Marco Odermatt åkte in i ledning efter ett lyckat åk.

Odermatt tvåa i totalcupen

När Kriechmayer lättade över det nedfilade sluthoppet i 130 km/timmen var han 0,01 efter Odermatt men han hade högre hastighet och lyckades passera i målhanget och vinna med 0,12.

– Han lyckades plocka den tid som han behövde, säger SVT Sports Hellman om Kriechmayr.

Odermatt chansade och det höll bra från ett tidigt startnummer.

– Det kändes som om han åkte på gränsen, säger Hellman om Odermatt som fick bra med poäng i totalcupen och passerade Aamodt Kilde, som tvingats lägga ner säsongen på grund av en korsbandsskada, och nu är tvåa efter Alexis Pinturault, slutade tolva, som leder överlägset.

Störtloppssegraren Feuz bröt efter stora problem

Beat Feuz som i helgen tog två raka segrar i störtloppet, detta efter fyra andraplatser genom åren, trycktes ut tidigt i racet och problemen förvärrades och mellantiderna var svaga. Han var 2,33 efter när missade en port strax före målet och inte fick med sig något resultat.

Tävlingen var en kortare lightversion av helgens störtlopp i samma bana. I störtloppet hade man runt 145 km/timmen över sluthoppet. Precis som tidigare i veckan inleddes tävlingen i strålande sol som snabbt försvann i molnen, dock med bra sikt hela tiden.

Dagens andre svensk, Alexander Köll, avstod tävlingen eftersom han kände sig orkeslös och inte hade den rätta energin.

MER ALPINT: Feuz vann uppskjutna störtloppet i Kitzbühel:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.