Nisse Sköldmark brann för den alpina skidåkningen, såpass mycket att han uppfann en ny gren. Foto: TT Nyhetbyrån/Privat bild

Parallellslalom en svensk uppfinning: ”Inte många som vet det”

Uppdaterad
Publicerad

I morgon slänger sig världseliten ut för Hammarbybacken i Stockholm. Men vad många inte vet är att idén till parallellslalom är svensk, uppfunnen av den lokala eldsjälen Nisse Sköldmark i Edsbyn.

Året var 1948. Backen vid Gårdtjärnsbergets fot i Edsbyn, Hälsingland, hade öppnat nio år tidigare tack vare ideella krafter. Nu var det dags för den årliga Edsbyslalomen.

Då fick den engagerade bybon och alpina åkaren Nisse Sköldmark en finurlig idé.

Istället för EN bana stakade han upp två likadana bredvid varandra, där de tio bästa slalomåkarna fick göra upp man mot man. Förhoppningen var att locka större publik till backen med en ny tävlingsform.

Och Nisse blev därmed uppfinnaren till det vi i dag kallar parallellslalom.

”Han åkte till Kitzbühel 36 gånger”

– Morfar var en människa med varmt hjärta som brann för idrotten. Framför allt orientering och den alpina skidåkningen, säger Björn Lindqvist när SVT Sport träffar honom i Edsbybacken.

Han är engagerad i den alpina klubben och barnbarn till Nisse Sköldmark, som gick bort för sex år sedan 93 år gammal.

– Kitzbühel var någonting som var jättestort för honom. Jag tror han åkte dit 36 gånger. Sista gången var han 89 år gammal, säger Björn Lindqvist.

Åren efter 1948 fortsatte Edsbyns alpina klubb att anordna slalom med parallella banor. I dag anordnas Edsbyparallellen här varje år, en nationell tävling för ungdomar upp till 16 år.

Het fråga i alpina världen

Och inom världseliten har parallellen blivit ett populärt inslag. Både som lagtävling på VM och individuell VC-disciplin. Just nu ligger ett förslag från FIS på bordet, om att individuell parallell ska ersätta alpin kombination som mästerskapsdisciplin.

Var Nisse stolt över sin idé?

– Jag tror det. Framför allt när han såg att parallellen blev så stor som den har blivit. Det känns kul att han fick uppleva det innan han gick bort, säger Björn Lindqvist och tillägger:

– Det är inte så många som vet om att det startade här. Men här i byn är det nog rätt känt. Vi är lite stolta över det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.