Foto: Bildbyrån

Petra Vlhova bäst i första åket i Åre

Uppdaterad
Publicerad

Patra Vlhova var snabbast i det första åket i dagens världscupslalom i Åre.

Slovakiskan har nu ett kanonläge att ta hem segern och ta över världscupledningen.

– Jag hade en dålig känsla, säger Vlhova till SVT Sport.

Den alpina världscupen har kommit till Sverige och på fredagen inleddes tävlingarna med damernas slalom i ett delvis soligt och nollgradigt Åre.

Nuvarande världscuptvåan Petra Vlhova, Slovakien, var först ut. Hon levererade ett stabilt åk och körde in på 49.72. Den tiden var det ingen som slog.

Helgens världscup är ett gyllene läge för Vlhova att ta ledningen i den totala världscupen då nuvarande ledaren, Lara Gut-Behrami, inte är med.

– Jag var inte så nöjd med min insats. Jag hade en dålig känsla med backen och snön men efteråt såg jag att det inte var dåligt, säger Petra Vlhova till SVT Sport.

Favoriterna höll i första åket. Amerikanska stjärnan Mikaela Shiffrin blev tvåa, 41 hundradelar efter Vlhova. Katharina Liensberger, Österrike, körde in som trea 57 hundradelar efter.

”En rejäl smäll i huvudet”

De hade klar fördel av sina tidiga startnummer. Backen i Åre blev snabbt ganska spårig i det varma vädret och det var ett gäng åkare som körde ur.

– Det är mjukt och det är helt klart en fördel att gå ut tidigt, säger Mikaela Shiffrin, som hade startnummer fem, till SVT Sport.

En av dem som körde ur var svenska Emelie Wikström.

– Det gick så snabbt där. Jag vet inte riktigt vad jag gjorde om jag korsade skidorna eller om jag grenslade. Jag fick lite ont i armen och fick en ganska rejäl smäll i huvudet så jag har lite ont i käken och huvudet, säger Wikström till SVT Sport.

”Måste åka bättre”

Sju svenskor fanns med i startfältet i Åre. Det största svenskhoppet, Sara Hector, hade ett tungt första åk. Hon fick ett litet hugg i skidorna tidigt i åket och körde in 2.30 efter ledande Vlhova. Hon slutade på 16:e plats.

– Det gick lite trögt, jag kände mig lite ovan. Det var väldigt spårigt. Men det här beror inte på underlaget, jag måste åka bättre, säger Hector till SVT efter första åket.

Elsa Fermbäck tog sig vidare som sista åkare på 30:e plats. Ingen av de andra svenskorna (Sara Rask, Charlotta Säfvenberg, Moa Boström Müssener och Liv Ceder) tog sig vidare.

Andra åket startar 16.15.

KLIPP: Sara Hector bästa svenska

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.