Pernilla Wiberg tar VM-guld i storslalom 1991. Foto: BILDBYRÅN

Pinsamma frågan till Pernilla Wiberg: ”Säg något!”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Det avgörs i backen, men när åkarna intervjuas kan mycket hända.

Under alpina VM delar Björn Fagerlind med sig av sina starkaste minnen som kommentator.

Björn Fagerlind

kommentator alpint

Jag har kommenterat alla Pernilla Wibergs OS- och VM-medaljer i tv, utom den första. När hon tog guld i storslalom 1991 var jag utsänd reporter. Skulle göra reportage och intervjuer i målområdet. Men jag stod inte i den så kallade mixade zonen, någon sådan hade inte SVT beställt. Ni vet, de där intervjufållorna som tv-bolagen har i målområdet för att snabbt kunna få intervjuer.

1991 var det bara de största bolagen som hade det, övriga fick stå och trängas längre bort. Så när guldintervjun skulle göras, fick vi slå oss fram för att inte missa henne. Allt fokus låg på att få fram mikrofonen till Pernilla, klart mindre fokus på att tänka ut någon bra fråga. Det blev ingen fråga alls. ”SÄG NÅT!” var allt jag fick fram.

Alpina VM

Stig Strand var uppenbarligen mer beredd än jag på att hon skulle kunna vinna. Han satsade pengar på det och vann närmare 5 000 kronor.

Skolfranskan kom till undsättning

Så småningom skaffade sig SVT också en plats i mixed zone. På VM i St. Anton 2001 var det Micke Leijnegard som stod där och jag minns framför allt en intervju med damsegraren i Super-G, fransyskan Regine Cavagnoud (som senare samma år tragiskt omkom under träning). Hon hade förklarat för Micke att hon ville svara på franska, men att det var okej att han ställde sina frågor på engelska.

Intervjun rullade på och Micke avslutade sedan med ett ”och nu kommer Björn Fagerlind att översätta vad hon sa”. Lite överraskande för mig, då vi inte alls hade gjort upp något sådant, och mina två års skolfranska var tämligen förträngda.

Jag vill minnas att jag sa ungefär något i stil med att ”ja, hon var ju mycket glad över sin seger så klart… och… eeh… och här kommer nu nästa åkare!”

Chanslösa Sverige

Två år senare, VM i St. Moritz, var det Peter Jihde som stod i mixed zone. Innan vi åkte ner hade jag förvarnat honom om att det ibland inte är så lätt för lilla Sverige där i mixed zone.

Det finns alltid en representant för FIS, det internationella skidförbundet, som styr vilken åkare som ska gå till vilket tv-bolag. Och i de lägena spelar det liksom ingen roll att Ingemar Stenmark är från Sverige. Sverige är ett litet land. Åtskilliga gånger har jag sett hur åkare har lotsats till bolagen från Österrike, Schweiz, Tyskland, Frankrike och Italien, och blivit kvar där längre än vad som är rimligt.

Jihde charmade FIS-chefen

När vi hade anlänt till St. Moritz och installerat oss på vår SVT-redaktion dök plötsligt FIS-mannen upp. Han som skulle bestämma i mixed zone. Nu gick han runt hos tv-bolagen och presenterade sig.

Jihde förstod med en gång vem det var som klev in på kontoret, gick fram och hälsade, och överräckte en flaska med skotsk whiskey som han hade tagit med sig.

Peter kunde efter VM sedan konstatera att det hade fungerat bra i mixed zone. Han fick de intervjuer han ville och särskilt snabbt fick han Anja Pärson till mikrofonen.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Alpina VM

Mer i ämnet