Anja Pärson tog brons i damernas störtlopp i OS i Turin 2006. Foto: Janerik Henriksson / TT Foto: TT

Så ska Sverige bli bäst i fartgrenarna  – OS–guld är målet

Uppdaterad
Publicerad

Med en ny stor satsning ska Sverige på bara några år på bred front ta sig upp i världseliten i fartgrenarna störtlopp och Super-G. – Vi har tappat bort fartkulturen i Sverige, den vill vi ha tillbaka, säger nye alpine chefen Tommy Eliasson Winter.

Satsningen görs inte på befintliga landslagsåkare utan på framtidens talanger. Ett team på 20-30 personer i åldern 17-21 år kommer att tas ut och jobba ihop med sikte på VM i Åre 2019. Tommy Eliasson Winter poängterar att det är en breddsatsning – som ska generera världsåkare och internationella medaljer.

– Vi satsar på bredden för att vi tror att det är framför allt där vi kommer att hitta dessa åkare. Men det kommer att spilla över även på de etablerade åkarna. Vi tror också att vi kommer att få bättre teknikåkare av en sådan här satsning.

Teamet presenteras 23 april nästa år. Och enligt Eliasson Winter blir det svårt att välja ut åkarna – det finns ingen bas att ta från.

– Vi måste bli attraktivare bland barn och unga. Vi kommer att jobba mycket med våra skidgymnasier och även marknadsföra oss brett.

Enligt Eliasson Winter kommer det också att byggas bättre fysiska miljöer i Åre (den enda backen i Sverige som är godkänd av FIS för fartgrenar), men att åkare även behöver bättre förutsättningar på hemmaplan.

Målsättningen med satsningen är konkret:

*Vinna den totala världscupen

*Fyra plus fyra åkare till start i fartgrenarna i hemma-VM i Åre 2019

*En herrseger i Kitzbühel 2021. ”Därför att det är en symboltävling”, enligt alpina chefen.

*Svenskt OS-guld 2022.

– Vi vill inte prata om medaljer redan för 2019 eftersom det i dag är enbart Kajsa Kling som är aktuell, det måste få komma från henne själv i sådana fall. Och vi tror att det är fört kort tid att hinna få fram fler medaljchanser redan till 2019.

Kajsa Kling var den enda svensken som startade i fart i VM i Beaver Creek förra vinter.

Vad säger åkarna?

– De vet inte så mycket, de vet bara att det ska komma.

Vad kostar det här?

-Det landar på 15-20 miljoner kronor på fyra år.

Pengarna kommer enligt Eliasson Winter uteslutande från både befintliga och nya sponsorer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.