Foto: Bildbyrån

Sara Hectors succé – första pallplatsen på sex år

Uppdaterad
Publicerad

Sara Hector blev tvåa i storslalomtävlingen i Courchevel, Frankrike, bara besegrad med 46 hundradelar av italienskan Marta Bassino. Trea blev Petra Vlhova, 0,59 efter, som inte lyckades hålla sin ledning från det första åket.

– Helt underbart. Jag har verkligen kämpat länge nu så jag är så lycklig, säger Hector till SVT Sport.

Storfavoriten Petra Vlhova startade först i det första åket och satte ett rejält riktmärke för resten av startfältet. Och mycket riktigt var det inte någon åkare som kunde utmana och hon tog därmed ledningen inför andra åket. Närmast efter kom italienskan Marta Bassino, 0,49 efter, och Mikaela Shiffrin, USA, 0,65 efter.

Sara Hector tog en fjärdeplats, 0,74 efter Vlhova.

Estelle Alphand hade det tufft och kom på 40:e plats, 4,20 efter ledaren och fick inte köra det andra åket.

Jobbigt för Norge

För Norge blev tävlingen ingen succé. Maria Therese Tviberg, Mina Fuerst Holtmann och Thea Louise Stjernesund åkte alla ur och bästa norska blev till slut Kristin Lysdahl på en 15:e plats, 5,04 efter vinnaren.

Trots att backen var väl preparerad hade flera åkare problem i det andra åket, några körde ur och en del drabbades av tidstapp efter misstag. Men 25 åkare kom i mål och allra snabbast var alltså Marta Bassino, som var snabbast i det andra åket och åkte över en sekund snabbare än Vlhova.

Tredje pallplatsen

Sara Hector gjorde ett mycket bra andra åk och var den enda som var i närheten av att åka lika snabbt som vinnaren, bara 21 hundradelar långsammare.

– Jag trodde inte att jag åkte så bra. Det kändes som att jag gjorde några riktigt dåliga svängar och då tänkte jag 'nej, nu är det över, nu måste du öka Sara!'. När jag kom i mål tänkte jag 'shit, hur är det möjligt?'

– Jag åkte lite si och så i det första åket, så jag satsade hårdare i det andra, säger Marta Bassino.

Hectors pallplats var den tredje i karriären, sex år sen de två tidigare. De följdes av en jobbig knäskada som hon kämpade hårt för att komma över.

Resultat storslalom

1. Marta Bassino, Italien, 2.19,03

2. Sara Hector, Sverige, +0,46

3. Petra Vlhova, Slovakien, +0,59

4. Mikaela Shiffrin, USA, +1,70

5. Federica Brignone, Italien, +1,93

6. Katharina Liensberger, Österrike, +2,00

7. Stephanie Brunner, Österrike, +2,26

8. Michelle Gisin, Schweiz, +3,09

9. Lara Gut-Behrami, Schweiz, +3,39

10. Ricarda Haaser, Österrike, +3,45

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.