Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Viaplay

Schweizare kraschade svårt i super-G

Uppdaterad
Publicerad

En otäck krasch försenade super-G-tävlingen i Lake Louise under söndagskvällen. Schweizaren Mauro Caviezel skar ut med skidorna och ramlade framåt med ansiktet rakt ner i den isiga banan.

Under måndagsmorgonen meddelade det schweiziska skidförbundet att Caviezel kommer att flygas tillbaka hem till Schweiz under dagen för fler läkarundersökningar.

34-årige Mauro Caviezel, som precis hade kommit tillbaka efter ett längre skadeuppehåll, behandlades i backen under 20 minuter innan han blev förd till sjukhus i en ambulanshelikopter. Han kunde stå på benen innan han firades upp i helikoptern. 

– Det var obegripligt att tränaren lät honom starta med tanke på de medicinska problem han haft tidigare. Han hade en väldigt svår hjärnskakning på träning i Garmisch-Partenkirchen i januari 2021 och har haft jätteproblem och så ställer han upp och kraschar. Vi får hoppas att det inte blir något ännu värre nu, säger SVT Sports experts Pernilla Wiberg.

Under måndagsmorgonen meddelade det schweiziska skidförbundet att Caviezel fördes till sjukhus i Canmore, samt att han flygs tillbaka till Schweiz under dagen.

”Där kommer ytterligare tester att genomföras. Uppdatering följer”, skriver förbundet på Twitter.

Brodern väntade på att få starta

Uppe vid startkuren väntade brodern Gino Caviezel på att starta. Han slutade på 31:a plats efter att trots allt beslutat sig för att köra tävlingen.

Mauro Caviezel vann super-G-cupen säsongen 2019-20.

Vinnaren i tävlingen Marco Odermatt, startade som nummer sex, Caviezel hade nummer åtta, och påverkades inte av kraschen. Aleksander Aamodt Kilde startade som nummer elva och fick sin uppladdning störd innan han åkte i mål som tvåa.

– Jag kände att väntan påverkade en del. Det var inte samma känsla som igår, säger gårdagens störtloppsvinnare Kilde till NRK.

Ingen svensk åkare deltog i tävlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.