Mikaela Shiffrin leder efter det första storslalomåket i Kronplatz. Foto: TT

Shiffrin i slagläge att ta över rekordet – leder efter det första åket

Uppdaterad
Publicerad

Mikaela Shiffrin gjorde ett imponerande förstaåk i storslalom i italienska Kronplatz. Amerikanskan leder och kan ta över damrekordet i eftermiddag.

Shiffrin kan vid seger i eftermiddag bli ensam kvinna på rekordtronen över vunna segrar i världscupen. Båda står just nu på 82. Ingemar Stenmark håller totalrekordet på 86 segrar.

I den senaste farthelgen i den blivande OS-backen i Cortina d'Ampezzo blev det ingen pallplats för Shiffrin, som vunnit tre av de fyra senaste storslalomtävlingarna, när hon deltog i två störtlopp och ett super-G.

I målfållan knät Shiffrin näven efter det lyckade åket där hon utmanades av Lara Gut-Behrami som tog in på slutet i ett mulet Kronplatz. Även Federica Brignone är bra med efter det första åket – de andra åkarna är distanserade.

Sara Hector är rejält på efterkälken. Den svenska OS-mästaren har inte alls fått det att stämma den här säsongen och är 1,79 efter.

Lisa Nyberg får göra sitt första andraåk

– Hon gör heller ingen stor miss, det är lite oroväckande, säger Viaplays expert Jessica Lindell Vikarby om Hectors långsamma åk som gav henne tolfte plats.

Estelle Aphand fick på ett lyckat åk från startnummer 29 och åkte in på 16:e plats, blott 0,21 efter Hector. Även Lisa Nyberg, 20, kommer att få åka det andra åket med ett bra startnummer. Hon var 29:a i det första åket. Det är första gången som hon får köra ett andraåk i världscupen och kan ta sina första poäng. Pappan och tränaren är den förre storåkaren Fredrik Nyberg.  

Andra åket inleds klockan 13.30.

Till resultaten.

SE ÄVEN: Expert Pernilla Wiberg förklarar – därför är Mikaela Shiffrin så unik

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Expert Wiberg: Därför är Shiffrin så unik. Foto: SVT/Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.