Shiffrin vann överlägset – igen: ”Hade lite nerver”

Uppdaterad
Publicerad

Mikaela Shiffrin har gjort det igen – utklassat konkurrenterna.

Den amerikanska stjärnan var hela 1,21 före tvåan Tessa Worley från Frankrike.

Frida Hansdotter blev bästa svenska på en tiondeplats.

Grunden till världscupseger 53 lades redan i det första åket som var makalöst bra. Mikaela Shiffrin gick på knock direkt och var hela 1,39 före närmsta konkurrent inför avslutningen – ett utgångsläge som den amerikanska stjärnan förvaltade på bästa sätt.

Hon tappade visserligen lite av försprånget men hade ändå den andra bästa tiden i åk nummer två gick och i mål som ohotad vinnare. Segermarginalen ner till tvåan Tessa Worley från Frankrike blev hela 1,21.

– Jag åkte som att jag inte hade någon ledning, säger Mikaela Shiffrin efter tävlingen.

– Jag var inte speciellt bra här förra året så jag hade lite nerver att kämpa mot.

Hemmaåkaren Marta Bassino, Italien, knep tredjeplatsen efter att ha klättrat en placering.

I och med segern tar Shiffrin över ledningen i den totala världscupen i storslalom. Amerikanskan är tio poäng före Worley och 45 före italienskan Federica Brignone.

Hansdotter klättrade fem placeringar

Frida Hansdotter var hela 2,67 efter Shiffrin efter det första åket men revanscherade sig rejält i det andra. Hon kom iväg bra i den ruskigt branta backen i Kronplatz och tajmade svängarna perfekt. Hansdotter körde i ett rasande tempo fram till den första mellantiden och var just då i ledning – 0,83 före konkurrenterna som så långt hunnit köra.

– Jättebra av Frida, en helt annan inställning i branten än i det första åket, sa SVT Sports expert Pernilla Wiberg under sändningen.

Väl i mål tog Hansdotter över ledningen men svenskan fick se sig nedknuffad när de allra bästa åkarna levde upp till förväntningarna. Det belv till slut en tiodenplats för Hansdotter som klättrade fem placeringar och blev bästa svenska.

Sara Hector, tia och bästa svenska efter första åket, gjorde ett betydligt sämre andra åk. Hon saknade tempo i åkningen och gav ett osäkert intryck i solskenet i Italien.

– Hon är väldigt, väldigt försiktig, sa Wiberg under Hectors åk.

Det blev till slut en 13:e plats för Hector som därmed tappade tre placeringar.

Se tävlingen från Kronplatz i Play här

Ställningen totala världscupen storslalom

1. Mikaela Shiffrin, USA 355 poäng

2. Tessa Worley, Frankrike 345

3. Federica Brignone, Italien 310

4. Viktoria Rebensburg, Tyskland 255

5. Petra Vlhova, Slovakien 218

--------------------------------------------------

11. Frida Hansdotter, Sverige 109

19. Sara Hector, Sverige 47

47: Ylva Stålnacke, Sverige 4

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.