Mikaela Shiffrins första seger i fartcup

Uppdaterad
Publicerad

Dagens fjärdeplacering räckte för att den alpina gigantens stora affischnamn, Mikaela Shiffrin, skulle vinna världscupen i super-G. Shiffrin blev världsmästare i super-G i Åre, men har aldrig tidigare vunnit den totala världscupen i fartgrenarna – super-G och störtlopp.

– Jag hade ingen aning om hur motståndarna åkte idag. Jag visste inte om mitt åk skulle räcka, men det räckte alldeles tillräckligt idag, sa Mikaela Shiffrin efter loppet.

Världsmästaren i super-G kan nu också titulera sig världscupmästare i samma disciplin.

Dagens fjärdeplats i den avslutande världscuptävlingen i Grandvalira Soldeu, Andorra, gav 50 nya poäng, vilket räckte för att bli totalsegrare.

– Jag tänkte för mig själv, att jag inte behövde göra det perfekt men att jag behövde åka aggressivt. Till slut var det tillräckligt för att få lyfta pokalen. Det är galet, sa en glad Mikaela Shiffrin till SVT Sport efter loppet.

Även vunnit totalen

24-åringen från Vail, USA, vann världscupen i super-G på totalt 350 poäng, 47 poäng före tvåan i sammandraget Nicole Schmidhofer.

Shiffrin vann de tidigare tre starterna i super-G. Det plus dagens fjärdeplats räckte för att få lyfta kristallkulan.

Det är sedan tidigare också klart att Shiffrin redan vunnit den sammanlagda alpina världscupen, samt slalomcupen.

Shiffrin har dessutom chansen att vinna världscupen i storslalom. Gör hon det blir hon historisk. Det har ingen åkare tidigare lyckats med.

– Jag la mer fokus på super-G under förberedelserna inför säsongen än jag gjorde på teknikgrenarna, så jag har kunnat känna mig bekväm inför varje start i super-G den här säsongen, fortsatte Shiffrin till SVT Sport efter målgången.

Tyskan Viktoria Rebensburg vann årets sista världscuptävling i Grandvalira Soldeu.

Paris tog hem super-G-supen

Inför herrarnas lopp fanns det sex åkare som fortfarande hade chansen på totalsegern, men världscupledaren Dominik Paris såg för säkerhets skull till att täppa till den ovissheten genom att vinna säsongens sista super-G.

Italienaren var 0,15 sekunder före schweizaren Mauro Caviezel i mål, med österrikaren Vincent Kriechmayr ytterligare 29 hundradelar bakom.

Det var Paris andra seger under världscupavslutningen. Han vann onsdagens störtlopp, men blev ändå snuvad av Beat Feuz, Schweiz, på totalsegern i störtloppscupen. Nu blev det revansch. Totalsegern i super-G-cupen är Paris första grenseger under sin långa karriär.

Inga svenskar hade kvalat in till de avslutande super-G-loppen.

På fredagen körs lagtävling i Andorra och världscupen avslutas med slalom och storslalom i helgen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.