Ett foto av den presskommuniké som skickades ut inför slalomtävlingen i Madonna di Campiglio. Foto: Björn Fagerlind/SVT

Skandalen: Drönarkamera föll i Hirschers åk

Publicerad

Här är skandalen i Madonna di Campiglios slalom. Marcel Hirscher jagade segern när han höll på att träffas av en drönarkamera. ”Tung flygtrafik i Italien”, skriver Hirscher ironiskt.

Hirscher låg tvåa när han gav sig ut i det andra åket. Då hände det ofattbara.

En drönare höll på att träffa honom knappa minuten in i åket.

– Oj, oj, oj. Den kunde ju ha träffat honom. Skandal, skandal, säger SVT:s kommentator Björn Fagerlind.

”Det får aldrig hända igen”

Marcel Hirscher själv kunde trots fadäsen köra på, gå upp i ledning – och verkade i efterhand nästan road av situationen.

”Heavy air traffic in Italy #crazy #drone #crash #luckyme”, skriver Hirscher på Instagram.

Samtidigt är alpinstjärnan kritisk till det som hände i backen.

– Det är fruktansvärt. Det får aldrig hända igen. En allvarlig skada kan inträffa, sa han enligt nyhetsbyrån AP.

”Vi klarade oss undan en katastrof”

Norske Henrik Kristoffersen kunde sedan överta ledningen från Hirscher, som slutade tvåa.

Internationella skidförbundets (FIS) tävlingschef Markus Waldner var tacksam över att ingen kom till skada.

– Vi klarade oss undan en katastrof. Vi hade kommit överens med piloten att drönaren skulle flyga i en korridor bredvid banan, men i andra åket kom den längre och längre in, säger Waldner till skionline.ch.

Drönare – en alpin nyhet

Tanken med drönarna är att ge ett nytt ovanperspektiv i realtid. Kvällens tävling var första gången som de användes. Och organisationskommittén var mycket stolt när den inför tävlingen presenterade nyheten.

”Något revolutionerande kommer att hända och hänföra miljoner tittare” och ”den tekniskt avancerade apparaten kommer att skötas av en erfaren helikopterpilot och har elektroniska kontroller för att garantera den högsta säkerhetsnivån även i en fullsatt arena” är utdrag ur presskommunikén (se längre utdrag ur kommunikén på bilden i spellistan).

Tv-företagets ansvar

Lorenzo Conci, ordförande i organisationskommittén för tävlingarna i Madonna di Campiglio, säger att de inte haft någon kontroll över drönarna, utan att ansvaret vilar hos Infront TV, företaget med tv-rättigheterna.

– Jag har pratat med Marcel Hirscher och den österrikiske förbundsordföranden Peter Schröcksnadel och bett dem om ursäkt, säger Conci dock enligt skionline.ch.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer