Foto: Bildbyrån

Liensberger ny slalomdrottning – vann överlägset

Uppdaterad
Publicerad

Katharina Liensberger är ny slalomdrottning.

Snabbast i det första åket. Snabbast i det andra åket.

– Det var otroligt att se, säger Mikaela Shiffrin.

Katharina Liensberger vann dagens slalom stort före Petra Vlhova. Hon ledde med tre tiondelar efter det första åket och var tillslut en sekund före Vlhova som blev tvåa.

– Oj oj oj. Det där var viktigt för henne, säger SVT Sports expert Pernilla Wiberg.

Hyllas av Shiffrin

Det var Liensbergers tredje medalj i detta mästerskap, efter VM-guld i parallellen och brons i storslalom. Efter dagens tävling hyllas hon av Mikaela Shiffrin.

– Det var otroligt att se hur hon åkte i dag. Hon åkte så bra, har byggt formen hela säsongen och haft ett helt otroligt mästerskap. Det är kul att se sådan åkning och det ger oss andra motivation till att fortsätta utvecklas, säger Shiffrin till SVT Sport.

Shiffrin, som jagade sitt femte raka VM-guld i slalom, knep bronsmedaljen. Hon vann kampen om den sista pallplatsen mot Wendy Holdener, som var sex hundradelar före amerikanskan efter det första åket. Upp till Liensberger hade hon 1,30 sekunder efter det första åket, vilket blev för svårt.

– Det är underbart att ta en medalj till. Om du hade frågat mig det senaste året hur många medaljer jag tar på VM skulle jag aldrig ha sagt att det skulle bli fyra, det är ganska otroligt, säger hon.

Hector bästa svenska

Alla tre svenskor till start tog sig till det andra åket. Sara Hector, som var 15:e efter första åket, blev bästa svenska på en 13:e plats. Hon tog sig ner i mål placeringen före Elsa Fermbäck, som hade den sjunde bästa tiden i det andra åket och slutade på plats 16.

Emelie Wikström var bäst placerad inför det andra åket, men tappade i det andra. Hon klämde sig in mellan Hector och Fermbäck när hon passerade mållinjen och blev tillslut 15:e.

– Det är klart godkänt ur ett svenskt perspektiv. Vi hade inga stora förhoppningar på det svenska laget här i dag, vi kan inte förvänta oss stordåd när de inte gjort det tidigare under säsongen, säger Pernilla Wiberg.

KLIPP: Elsa Fermbäcks andraåk i storslalomen (20 februari 2021) 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.