Foto: TT

Stenmark och Aamodt möts i legendartävling i Åre

Publicerad

Efter dagens lagtävling i VM i Åre är det dags för en legendartävling med före detta alpina stjärnor. Bland annat ställs Ingemar Stenmark mot Kjetil André Aamodt och Anja Pärson möter Pernilla Wiberg.

Idag är det lagtävling i parallellslalom alpina-VM och Sverige siktar på att ta medalj. Efter lagtävlingen hålls det en legendartävling där några av de bästa skidåkarna genom tiderna gör upp i parallellslalom.

– Det blir kul, men jag är inte speciellt förberedd, jag har åkt en port i vinter, sa Stenmark om tävlingen i VM-magasinet igår.

Många framstående med i tävlingen

När det var VM i Åre senast, 2007, gick Stenmark obesegrad genom alla sina heat. Svensken är en av tidernas främsta alpina skidåkare med sammanlagt tv OS-guld, fem VM-guld och 86 segrar i världscupen. Han avslutade sin framgångsrika karriär 1989.

Stenmark möter norrmannen Kjetil André Aamodt. Aamodt har tagit hela 20 medaljer på OS och VM, fler än någon annan.

Ett annat intressant heat är Pernilla Wiberg mot Anja Pärson. Två av Sveriges mest framgångsrika alpina skidåkare. Wiberg var aktiv under 90-talet och avslutade karriären 2002. Det blev tre OS-medaljer och sex VM-medaljer.

Pärson avslutade sin karrär 2012 och har bland annat 42 världscupsegrar, ett OS-guld, sju VM-guld och sammanlagt 19 mästerskapsmedaljer.

Sändningen från legendtävlingen i Åre startar 18.10 och sänds på SVT2 och SVT Play.

Här är alla heat i legendtävlingen i Åre

Visa

Pernilla Wiberg-Anja Pärson

Alexandra Meissnitzer-Jessica Lindell Vikarby

Maria Pietilä Holmner-Nicole Hosp

Luc Alphand-Patrik Järbyn

Fredrik Nyberg-Bruno Kernen

Kalle Palander-Marco Büchel

Jens Byggmark-Ivica Kostelic

Ingemar Stenmark-Kjetil André Aamodt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer