Marco Odermatt ute direkt. Foto: SVT

Storfavoriten ute direkt: ”Han gör bort sig där”

Uppdaterad
Publicerad

Backarna i Cortina fortsätter att utmana med svåra underlag.

I herrarnas storslalom körde medaljjagande Marco Odermatt ur direkt.

– Odermatt gör bort sig där, säger SVT:s expert Tobias Hellman.

För svensk del ligger Mattias Rönngren bäst till på en 17:e plats efter första åket.

Precis som under damernas tävling på torsdagen var det lurigt underlag med en hel del is. En av storfavoriterna, Marco Odermatt, körde ur i första åket när han tappade fästet. Schweizaren ligger två i storslalomcupen.

– Det är extremt hårt och blankt. Just den där lilla övergången är viktig att ta på allvar, Odermatt gör bort sig där, säger SVT:s expert Tobias Hellman.

Det var fler som körde ur. Av de första 50 åkarna körde 20 ur.

Superåk av fransmannen

Tävlingen fick sedan en klar ledare. Fransmannen Alexis Pinturault stod för ett fenomenalt åk. Med startnummer fyra tog han ledningen med överlägsna 2.12 sekunder. Italienska hemmahoppet Luca De Aliprandini ligger tvåa, 40 hundradelar efter. Alexander Schmid, Tyskland, ligger trea 56 hundradelar bakom.

Rönngren bästa svensk

Två svenskar finns i startfältet. Mattias Rönngren med startnummer 29 stod för ett godkänt åk och körde in på 16:e plats. Han blev till slut 17:e i första åket. Efteråt var han rejält trött.

– Det var tufft. När jag åkte var det inte så farligt men när jag kom i mål var jag helt slut, säger Rönngren.

Han säger att backen var svår i början.

– Jag var lite besviken på min insats, jag var lite feg. Min gameplan var att gå ut och ösa. Jag var lite väl passiv men jag är nöjd, säger Rönngren till SVT.

13.30 är det dags för andra åket.

– Nu är det bara att gå ut och gasa. Om jag ligger så här pass bra i det är åket är det bara att gå ut och köra på, säger Rönngren.

William Hansson som startade lite senare gjorde som många andra idag och körde ur.

KLIPP: Mattias Rönngrens första åk

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.