Matts Olsson. Foto: TT.

Doldisen Rönngren gjorde succé: Sexa i parallellen

Uppdaterad
Publicerad

Mattias Rönngren gjorde sin bästa tävling i den alpina världscupen. Han putsade sitt bästa resultat som var en 24:e-plats med att bli sexa i parallellstorslalom.

I placeringsheatet fick Rönngren stryck av norrmannen Lucas Braathen som knep femteplatsen. Det blev även en norsk segrare i form av Rasmus Windingstad som slog tysken Stefan Luitz i finalen.

Den svenske doldisen Rönngren, 26, svarade för en skräll redan i 16-delen av parallellstorslalomen i Alta Badia. Han slog ut meriterade Alexis Pinturault och blev klar för åttondelen. Av bara farten tog sig Rönngren till kvartsfinalen efter att ha slagit ut Loic Meillard.

Åttondelen kördes bara i ett åk efter lottning och Rönngren vann med 0,1 i den röda banan, en bana som Rönngren sedan hade resten av kvällen, som ansågs ha en snabbare slutdel. Det var nära att det blivit en semifinal men i kvarten, också det i ett åk, åkte svensken ut mot tysken Stefan Luitz med blott 0,01. Tysken tog sig sedan till final. Det gick inte att se med blotta ögat när åkarna passerade mållinjen.

SE MER: Rönngren vinner sånär kvartsfinalen

Flickvännen Anna Swenn-Larsson hejade på i backen

Flickvännen Anna Swenn-Larsson hade stannat kvar för att heja i backen. I det första åket körde Pinturault ur och blev bestraffad med maxpåslaget 0,5 sekunder till det andra. Rönngren drygade dock ut försprånget och vann totalt med hela 0,62 och slog ut en av dagens favoriter på ett imponerande sätt.

Matts Olsson har haft en tung säsongsinledning och hade ännu en svag dag i backen och körde ur eller gav upp i andra åket.

– Han ger upp lite grand där, lite märkligt. Han hade ju kunnat ta den porten. Jag vet inte vad som försiggår hos Matts Olsson, säger Pernilla Wilberg om Olssons insats mot norrmannen Leif Kristian Nestvold Haugen.  För två år sedan vann Olsson den här tävlingen, hans enda seger i världscupen.

Det var fina förhållanden i den italienska alpina skidorten med klart väder i elljuset.

I kvalet var Mattias Rönngren 26:a och Matts Olsson 27:a av de 32 som kvalade in till 16-delen och finalåkningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.