Mikaela Shiffrin historisk – tog 83:e världscupssegern Foto: Bildbyrån

Shiffrin vann och tog över rekordet

Uppdaterad
Publicerad

Mikaela Shiffrin var snabbast i bägge åken i storslalomen i italienska Kronplatz och tog sin 83:e seger i världscupen. Därmed övertog hon över rekordet i antalet segrar på damsidan. Hon delade det tidigare med landsmaninnan Lindsey Vonn på 82.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Vi hade de bästa förutsättningarna på hela säsongen så jag måste tacka banarbetarna som var här hela natten och gjorde det så underbart för oss, säger Shiffrin till internationella skidförbundet Fis i Viaplays sändning.

Nu återstår det tre segrar till Ingemar Stenmarks totalrekord på 86 segrar.

– Det tar ett tag att få ordning på mina känslor, kanske i kväll kanske i morgon kommer det upp till ytan, säger en väldigt tagen Shiffrin.

Shiffrin var hårt utmanad av Lara Gut-Behrami som fått till ett bra åk, var trea i det, och väntade i målfållan. Till slut blev segermarginalen 0,45 efter att 0,30 av dessa tagits i den sista sektorn.

Hector tvåa i andra åket – skrek ut sin gläldje

Sara Hector var tolva efter det första åket men tog ledningen med hela 0,85 när hon gick i mål och det var starka känslor hos svenskan.

– Fan vad bra! skrek hon och firade med publiken i stora gester. Hon slutade till slut sexa efter att ha varit tvåa i andra åket.

Det var scener som gladde i den italienska alpina orten.

– Det var en lättnad för henne att också få visa på tävling betydligt mer än vad hon fått ut den senaste tiden, säger Viaplays expert Jessica Lindell Vikarby om Hector.

Lisa Nyberg tog första världscuppoängen

Lisa Nyberg, 20, tog sina första poäng i världscupen efter att ha blivit 25:a. Hon var delad 29:a efter det första åket och hade sju hundradelars marginal för att få köra vidare.

– Det är starkt att hon får med sig poäng från dagen, säger Lindell Vikarby om den förre storåkaren Fredriks Nyberg dotter som även är hennes tränare.

Även i morgon kommer en världscuptävling att avgöras i samma backe.

Till resultaten.

SE ÄVEN: Expert Pernilla Wiberg förklarar: Därför är Mikaela Shiffrin så unik

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Expert Wiberg: Därför är Shiffrin så unik. Foto: SVT/Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.