Österrikaren Vincent Kriechmayr tog VM-guld Foto: Bildbyrån

Kriechmayr bäst i tuffa VM-backen

Uppdaterad
Publicerad

Lara Gut-Behrami var storfavoriten som levererade i Cortinas VM-backe.

Några timmar senare klarade Vincent Kriechmayr samma uppgift i herrarnas super-G.

Österrikaren vann med sju hundradelars marginal till tysken Romed Baumann. Fransmannen Alexis Pinturault tog bronset, 38 hundradelar efter segraren.

De tre första åkarna nådde inte ens andra mellantiden. För Christian Waldner, Loic Meillard, Mauro Caviezel tog VM slut efter runt 20 sekunder.

VM-vintern

Är det VM, ska det vara svårt. Så resonerade bansättaren. Frågan är om det inte var för svårt.

Ett rejält hopp, följt av en svår sväng satte åkarna på stora prov, tekniskt och taktiskt. Kanadensaren James Crawford, med startnummer fyra, såg vad som hände, tog det lugnare och tog sig hela vägen ned.

Brons till veteranen

Vincent Kriechmayr hann inhämta den färska informationen och använde den föredömligt.

Vinterns vinnare i Garmisch-Partenkirchen, Kitzbühel, Hinterstoder och Val Gardena klarade även den tuffa utmaningen i Cortina d'Ampezzo.

Fransmannen Alexis Pinturault tillhör inte de allra främsta fartåkarna, men lutade sig mot sin fina teknik, höll farten och kom ned som tvåa.

Men silvermedaljen fick han inte. 35-årige tyske veteranen Romed Baumann, ut som nummer 20, fick till ett pangåk och körde in bara sju hundradelar bakom Kriechmayr. Baumann tog brons i VM-kombinationen 2013, men har inte varit på en prispall i världscupen sedan 2015.

Svensk körde ur

Det största svenskhoppet Felix Monsén körde ur.

– Min känsla var att jag gick på lite för tidigt, skidan svarade för tidigt och jag hann inte ta mig tillbaka in i banan, säger han till SVT.

Om svårigheterna i den övre delen av banan säger han.

– Det blev för mycket fokus på det där hoppet och det störde åkningen lite. Klart att den var klurig men jag hade lite för mycket respekt för den, det var dåligt. Nu går jag för revansch i störtloppet.

Även Mattias Rönngren och Olle Sundin körde ur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-vintern

Mer i ämnet