Repris på VM-finalen – Sverige utslaget av Norge

Uppdaterad
Publicerad

Sverige tog sig till semifinal i lagparallellen men där blev det en repris av VM-finalen. Besegrade av Norge.

– Det är lite surt, säger Sara Hector.

Efter flera inställda tävlingar på grund av dåligt väder bjöd schweiziska Lenzerheide idag på soligt och klart väder när det var dags för lagprallell.

Den gren som Sverige tog ett överraskande silver i under VM. Och denna gång var det åter Norge som satte stopp för svenskt firande.

Norge slog ut Sverige i semifinalen och i den så kallade lilla finalen föll man mot Österrike.

– Vi har gjort en bra insats, det är starkt av oss. Men det stämde inte riktigt för mig idag. Det är lite surt, annars hade vi nog varit med på prisutdelningen, säger Sara Hector till SVT Sport.

Urkörning i avgörandet

Sverige och Storbritannien var de enda två lagen som behövde kvala för att ta sig till kvartsfinalerna.

Sverige vann kvalet med 3-1 och tog sig vidare till en kvartsfinal mot Schweiz. Där var man illa ute inför det sista heatet mellan Kristoffer Jakobsen och Semyel Bissig då Schweiz ledde med 2-1. Bissig inledde åket bäst men inte långt från mål grenslade schweizaren och Jakobsen knep segern.

Norge slog sedan ut USA och blev därmed Sveriges semifinalmotstånd. Precis som i VM-finalen var grannarna i väst snäppet vassare även idag.

Misstag i lilla finalen

Sverige fick en tuff inledning. Moa Boström Müssener fixade inte att hänga med i norskans tempo och körde i mål 93 hundradelar efter. Men Kristoffer Jakobsen utjämnade direkt efter när han tidigt drog ifrån Sebastian Foss Solevåg och med stabil åkning höll han ledningen hela vägen i mål.

– Krille var riktigt snabb idag så jag tänkte att jag kunde ge honom segern för jag visste att jag hade så snabba lagkamrater, säger Sebastian Foss Solevåg till SVT Sport

”Tråkigt att vi kör sådana här banor”

Sara Hector följde upp med ännu en seger, trots en dålig start. Men i sista heatet var Leif Kristian Nestvold-Haugen snabbare än Mattias Rönngren och slog ut Sverige.

– Jag gjorde mitt bästa idag, det var bra åkning. Det är tufft i banorna, det är lite tråkigt att vi kör sådana här banor som svänger. Det är svårt om man hamnar i fel bana, säger Rönngren till SVT Sport.

I lilla finalen blev det några missar för mycket när både Sara Hector och Mattias Rönngren gjorde misstag och Österrike knep tredjeplatsen.

Norge vann finalen mot Tyskland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.