Foto: Bildbyrån

SVT:s expert om Hectors nobb: “Förstår det”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges lag är rejält försvagat inför den alpina lagtävlingen nästa helg.

Sara Hector vänder hem och nobbar tävlingen.

– Jag förstår det, men det visar också tydligt var statusen är, en bit under, säger SVT:s expert Tobias Hellman.

Nästa lördag, den 19 februari, körs lagtävlingen som är den avslutande alpina tävlingen i OS. Sverige tvingas ställa upp utan stjärnorna Anna Swenn-Larsson och Sara Hector.

Båda har tackat nej och under torsdagen meddelade Hector att hon lämnar OS, ett beslut som SVT:s expert Tobias Hellman förstår.

– Jag förstår Hectors beslut, hon har en storslalomtitel att slåss för (i världscupen), det här är hennes bästa säsong, att då vara kvar tio dagar i Kina är kontraproduktivt inför världscupsäsongen, så jag förstår det. Men det visar också tydligt var statusen är (på lagtävlingen), en bit under, säger SVT:s expert Tobias Hellman.

Så du förstår beslutet?

– Det gör jag, men återigen med statusen på tävlingen: Det är jättetydligt att den är lägre om man väljer att åka hem. Hon har ett individuellt (guld), det väger tyngre.

”Svalnar rejält”

Med både Hector och Swenn-Larsson borta kommer yngre åkare att få chansen. Och därmed minskar Sveriges medaljchanser.

– Det blir väldigt tufft, men det är inte klart vad de andra lagen ställer upp med för åkare heller, så allt beror ju på, säger Hellman.

Kan man säga att medaljchansen försvann när Hector valde bort tävlingen?

– Det gäller att ha två toppåkare som levererar, man kommer till det i flera matcher. Med Sara, i den superformen, tillsammans med Jakobsen, som förvisso åker ur ibland, de två tillsammans hade varit jättespännande att se. Men den svalnar rejält när Sara kliver av.

Vad säger det om framtiden för lagtävlingsformatet?

– Den har inte samma status tyvärr. Det är intressant när man tar in lagmoment i individuell idrott, det är ett uppskattat inslag. Men tyvärr kan man konstatera att, trots att ett olympiskt guld som ska delas ut, går inte alla länder in för det fullt ut.

Bild för bild: Hårnålen fällde Hector i guldjakten:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.