Anna Swenn Larsson är besviken. Foto: TT

Swenn-Larsson: ”Det känns för jävligt”

Uppdaterad
Publicerad

Ett enda covid-fall.

Då försvann en femtedel av slalomsäsongen för de svenska landslagsåkarna.

– Det känns för jävligt, säger Anna Swenn-Larsson till TT.

Det har hunnit gå ett dygn sedan beskedet kom att hela den svenska truppen portas från helgens slalompremiär i finländska Levi.

Sedan dess har åkarna fått flytta till egna rum och satts i strikt karantän.

– Det är samma för alla i laget. Vi är alla väldigt ledsna, säger Anna Swenn-Larsson besviket.

– Alla vi åkare är ju friska just nu och vi hade gärna tagit ett test i morgon bitti. Är man positiv är det klart att man inte ska köra. Men det känns så hårt att stänga av en hel trupp för ett fall.

Sattes i karantän

Det var när det svenska laget, åtta åkare och ledarstaben, anlände till Levi i tisdags som damchefen Christian Thoma testades positivt för covid-19.

Det ledde till att han direkt isolerades och att landslagschefen Lars Melin, som rest tillsammans med Thoma, lämnade Finland för att sätta sig i karantän på hemmaplan.

Men två dagar senare, på torsdagseftermiddagen, kom beskedet att hela den svenska truppen måste sitta i karantän.

Det innebär att Anna Swenn-Larsson och de andra svenska landslagsåkarna missar två av säsongens totalt nio slalomtävlingar.

– Jag var glad att det var två tävlingar den här helgen. Men nu är det ju det värsta som kunde hända. Det är en femtedel av vår slalomsäsong som bara rycks ifrån en, säger Anna Swenn-Larsson till TT.

– Jag har testat fyra gånger negativt, senast i dag. Det känns jävligt snopet att sitta i karantän helt ensam och känna sig i så bra form och så laddad för att tävla.

Brignone stöttar

Det svenska laget har efter beskedet fått stöttning av bland andra italienskan Federica Brignone, som vann den totala världscupen i fjol.

”Är det här rättvist?”, skriver Brignone på Instagram.

”Vad händer om en person i varje lag testar positivt? Ska ingen alls tävla då?”

Anna Swenn-Larsson är inne på samma spår.

– Det måste bara vara mer klara regler. I fotbollen sätts de som testas positivt i karantän, men resten får ju spela, säger hon.

– Jag vill ju bara tävla i slalom nu. Vad är problemet?

”Känner mig tom”

Eftersom programmet stuvats om en hel del på grund av pandemin blir svenskornas slalompremiär i världscupen nu uppskjuten med över en månad.

Nästa slalom i världscupen är inte förrän den 29 december.

– Just nu känner jag mig bara tom. Under isen. Under marken, säger Anna Swenn-Larsson.

– Jag kommer att komma tillbaka, men måste få en vecka på mig bara. För just nu finns ju inte motivationen där. Men den kommer att komma tillbaka, det brukar den göra.

På fredags eftermiddag kom besked om att det svenska truppen får åka hem lördag.

KLIPP: Följ med hem till slalomesset Kristoffer Jakobsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.