Anna Swenn Larsson stod för en stabil första insats i Levi. Foto: Bildbyrån

Swenn-Larsson missade pallen – Shiffrin tog första segern för säsongen

Uppdaterad
Publicerad

Förra säsongens svenska genombrottsåkare Anna Swenn-Larsson låg fyra efter första åket, men hade inte tillräcklig fart under skidorna

för att slåss om pallen. Vann gjorde slalomgiganten Mikaela Shiffrin, då ledande Petra Vlhova åkte bort sig.

Petra Vlhova hade slagläge och gick ut i ledning i andra åket. Men kanske var det premiärnerver som ställde till det, för bara efter några portar var slovakiskan uträknad i tävlingen efter en miss – något som innebar att Mikaela Shiffrin tog säsongens första VC-seger.

En seger som innebär att amerikanska stjärnan går om Ingemar Stenmarks rekord som åkaren med flest VC-segrar i slalom: 41 i jämförelse med Stenmarks 40. 

– Det var ett bra åk och det kändes bra. Jag gav allt jag kunde. Jag tror det blivit jämnt mot Vlhova om hon kommit i mål. Jag hade lite tur i dag, säger Shiffrin till SVT.

Där bakom slogs Anna Swenn-Larsson om en pallplats efter första åket, men slutade på en fjärdeplats: 2,41 sekunder efter Shiffrin i mål.

– Hon gör inga större misstag men måste gasa på, kommenterar SVT:s expert Pernilla Wiberg.

28-åringen från Rättvik tar trots det med sig en bra känsla från Finland.

– Jag har aldrig varit så bra i premiärer så jag är jättenöjd. Jag kände mig spänd i första åket, det är mycket nerver i en premiär. Men jag visade att jag är stabil så jag tar med mig mycket positivt. Sen känner jag från träning att det finns en växel till, säger Anna Swenn-Larsson till SVT.

Styrkebesked av småsjuk Wikström

Bland övriga svenskor stod Emelie Wikström för ett riktigt vasst andra åk, sjunde bästa tid och avancemang från 12:e till 11:e plats.

– Jag kände mig stark i min åkning. Det här är sån lättnad för mig, säger en glad Wikström till SVT.

Du har varit lite småkrasslig?

– Ja det kändes ärligt talat inte så bra i kroppen. Men nu har jag några dagar att vila innan USA. En lång flight kanske gör susen, så jag kan sova.

Emelie Wikström blev inte uttagen till hemma-VM i Åre förra säsongen, men visar nu att hon är ett namn att räkna med.

– Jag skulle inte kalla det här revansch kanske, men det är skönt för mig själv att visa att jag har väldigt bra åkning i mig inför kommande tävlingar, säger Wikström.

Resultat damer slalom

1) Mikaela Shiffrin, USA: 1.57,57

2) Wendy Holdener, Schweiz: +1,78

3) Katharina Truppe, Österrike: +1,94

4) Anna Swenn-Larsson, Sverige: +2,41

Övriga svenska placeringar

11) Emelie Wikström: +3,75

13) Sara Hector: +4,25

19) Estelle Alphand: +4,69

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.