Foto: Bildbyrån

Alpina landslagets coronanota: 2 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en plan för hur den alpina säsongen ska kunna genomföras – coronapandemi till trots.

Men det blir ingen billig säsong.

– Själva testverksamheten kan kosta 1,5-2 miljoner, säger Tommy Eliasson Winter, alpin chef, till SVT Sport.

Tommy Eliasson Winter är för det första glad över att säsongen ser ut att kunna bli av. Men mycket jobb har gjorts och mycket jobb återstår för att få det att fungera.

Bland annat har man protokoll för att alla ska hållas friska och inte öka smittspridningen.

– Nu kämpar vi mycket med delarna runtom. Hur ska vi kunna säkerställa att vi har kontroll på våra aktiva och tester längs med vägen. I utgångspunkt ska man testa tre dagar före ankomst till varje tävling. Hur kan vi klara den processen? Allt från att faktiskt testa individer till att få labbtider för att följa upp de testerna och transporten där emellan. Det är inte helt lätt när man verkar i många länder, säger Eliasson Winter.

Har tränat i alperna

Det svenska landslaget har coronaplanen helt klar för premiären i Sölden om en knapp månad, men längre än så har man inte kommit än. En hel del myndighetskontakter återstår.

Det har också behövts mycket kontakt med lokala myndigheter för att få till bra träning inför säsongen. Men det har man lyckats med och det alpina landslaget har varit i Norge, Schweiz och Italien.

Hur kommer ni göra om någon blir smittad under säsongen?

– Då följer vi ett protokoll som vi har utarbetat tillsammans med läkarna och det är för samtliga discipliner hos skidförbundet. Då handlar det för det första mycket om att isolera den sjuka och sedan smittspårning. Sedan testa övriga innan vi åker någonstans, säger Eliasson Winter.

Vad kostar det här?

– Själva testverksamheten kan kosta 1,5-2 miljoner, om vi kör alla åkare och alla delar som en vanlig säsong. Det som är den stora ekonomiska faran är ifall vi hamnar i läget att någon blir smittad och vi måste isolera hela gänget och kanske inte kan flyga hem dem. Där kan kostnaderna bli väldigt stora.

Vem står för kostnaden?

– Det är vår kostnad. Det är ju tufft förstås, men samtidigt är det en förutsättning för att vi ska kunna verka.

”Jag är lite orolig”

Eliasson Winter är medveten om risken för inställda tävlingar ifall det blir utbrott någonstans i Europa, men han har stor tilltro till att det internationella förbundet inte kommer att chansa.

Själv är han inte orolig inför säsongen.

– Jag känner inte av det från åkarna, däremot har vi i ledningen ju betalt för att vara lite oroliga konstant. Det har oroat mig lite grann att många åkare är unga och i den åldern tänker man inte så mycket på risker. Vi har också ett arbetsgivaransvar för vår personal som tränare, servicemän och fysioterapeuter. Jag är lite orolig, förstås, säger han.

MER VINTERSPORT

Förändringarna i alpina världscupen

Levi, 21-22 november – damer kör slalom två dagar i rad, herrarna uppskjutet till senare i säsongen

St Moritz 5-6 december – damerna kör två super-G-tävlingar en vecka tidigare än planerat, en helg med teknikgrenar i Courchevel följer

Alta Badia, 20-21 december – herrarnas parallelltävlingen ersätts av en slalomtävling

Adelboden – en extra storslalomtävling för herrar läggs till den 8 januari

Davos – parallellslalom den 1 januari ställs in då tävlingen skulle ha avgjorts centralt i staden

Vinterns schema spikas officiellt den 3 oktober. Herrarnas kommer att bestå av 39 tävlingar, medan damerna har 25.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.