Foto: Halvard Alvik/TT

Träningen som gör dig redo för skidbacken – i september

Uppdaterad
Publicerad

I december öppnar liftarna i Sveriges skidorter, men redan nu kan du börja med skidträningen. Jessica Lindell Vikarby berättar vad du kan göra för att vara redo när det är dags för slalompremiär.

– Det är nog dags att börja nu. Skidåkning är mycket ben- och bålstyrka. Du behöver en stark bål för att ge kraft ner i benen och för att få till en bra centrerad mittposition i skidåkningen.

Vad ska man träna?

– Det räcker inte att bara cykla eller springa utan det är viktigt att träna upp benstyrkan så att du kan trycka på och böja skidan. Det är det man vill och det är så carvingskidan funkar, man böjer skidan så att den kickar tillbaka och ger dig och fart i svängen.

Hur tränar man upp benstyrkan för skidbacken?

– Knäböj är en väldigt allsidig träning. Man kan göra knäböj med raka armar för att träna överkroppen och bålen samtidigt. Frivändningar tycker jag är en ofantligt rolig övning. Den är lite mer explosiv träning, men ändå med fokus på benen. Och sen kan man köra mer funktionella övningar som utfallsgång. Antingen med vikt som man håller ovanför huvudet eller rör från sida till sida vartannat steg. Det blir också en komplex och bra övningen för skidåkning.

Hur tränar man upp bålstyrkan inför säsongen?

– För bålen är plankan bra. Det är lite statisk träning och skidåkningen blir ju statisk när man ska hålla emot i backen. Man kan gunga fram och tillbaka eller lyfta ett ben i taget för balans. Man kan också göra plankan på sidan, det är en väldigt bra övning för skidåkningen. Vanliga situps är tråkiga, men också väldigt bra. Då tränar man på den positionen som man står i när man åker skidor.

Hur skulle du lägga upp träningen?

– Bålen och benen är det viktigaste men om du åker till alperna där du är uppe på hög höjd kan det vara bra att ha lite flås. Gör du styrkeövningarna i en cirkelform får du även in konditionsträning i det. Träna 45 sekunder, vila 15 och sen går du vidare till nästa övning, det tycker jag är optimal träning.

Övningar inför skidsäsongen

Knäböj, frivändningar och utfallsgång: ger starka ben och hjälper dig trycka till skidan i svängen.

Plankan: förbättrar din statiska styrka och hjälper dig hålla emot i backen.

Situps: ger stark mage i grundpositionen när du åker skidor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.