Frida Hansdotter susar ned för Hammarbybacken under tävlingen i vintras. Foto: TT.

Tvingas flytta parallellen från Hammarbybacken till Åre: ”Risk för inställt annars”

Publicerad

Det årliga alpina världscupstoppet i Stockholm och Hammarbybacken flyttas kommande säsong till Åre.
– Jag är lite besviken, säger den alpina chefen Tommy Eliasson Winter.

Parallelltävlingen har blivit ett populärt stopp för världscupcirkusen där både damer och herrar tävlat under en kväll. Det tidigare stängda formatet med 16 inbjudna åkare i varje klass har ändrats till en öppen tävling med kanske ett startfält på 75 deltagare, vilket innebär ett betydligt större slitage på underlaget. Dessutom har tävlingen flyttats från hyfsat köldsäkra januari/februari till den 12 mars, en tidpunkt då våren brukar ha kommit till stockholmstrakten.

– Du vet ju själv hur det ser ut i Stockholm vid den tidpunkten. Det var för stor risk att tävlingen skulle ställas in om vi höll kvar tävlingen där, säger Eliasson Winter till SVT Sport.

Ambitionen är att köra i Hammarbybacken igen

För att rädda tävlingen till Sverige tog man med sig damparallellen till Åre-helgen 12-14 mars då det dessutom ska köras en storslalom och en slalom för damer. Herrparallelltävlingarna, då i storslalom, kommer att köras i Alta Badia och Chamonix betydligt tidigare på säsongen.

Säsongen 2021 och 2022 har det svenska skidförbundet ambitionen att köra parallellen i Hammarbybacken, som lockat större och större publik, vid ett vintersäkrare datum.

– Det är ju förnämligt att ha det i en storstad och vi kommer att verka för att få tillbaka tävlingen dit, säger Eliasson Winter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer