Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Pernilla Wiberg om festen: ”Jag hade aldrig ställt upp”

Wiberg: ”Jag hade aldrig ställt upp på en sådan fest...”

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska damlandslaget hade fest på nyår.

Strax därefter drabbades alpinlandslaget av ett stort coronautbrott.

– Jag hade i alla fall aldrig ställt upp på en sådan här fest om jag visste att jag skulle åka till OS, säger SVT Sports expert Pernilla Wiberg.

SVT Sport kunde i dag avslöja att det alpina damlandslaget hade en gemensam nyårsfest i österrikiska Obdach. Detta trots den utbredda coronasmittan i Europa.

– Det var musik, alkohol, dans och det skålades för det nya året, berättar Magdalena Fjällström för SVT Sport.

Bara dagar senare insjuknade flera åkare i covid-19 vilket gjorde att bara fyra åkare kom till start på världscuptävlingarna i Zagreb den 4 januari.

SVT Sports expert Pernilla Wiberg kommenterar landslagets beslut att anordna fest på nyår:

– Att då vara på en fest kan man tycka är lite konstigt även om de i och för sig håller sig i den bubblan de hela tiden rör sig i. Bevisligen var det några som åkte på covid-19, men sedan om det var från festen eller inte är svårt att säga. Jag hade i alla fall aldrig ställt upp på en sådan här fest om jag visste att jag skulle åka till OS, säger hon och fortsätter.

Vad tycker du att det skickar för signaler att man agerar på det här sättet?

– Som jag förstår det så är tränarna med på bilden så det måste varit sanktionerat från tränarstaben att ha den här festen. Sen är vi inte mer än människor allihopa även om man är elitidrottare. De här tjejerna är över 18 år allihop så måste finnas ett visst mått av eget ansvar också.

”Gäller inte bara sin egen hälsa”

SVT Sports expert Tobias Hellman ger sin syn på festen och coronautbrottet.

– Det är olyckligt naturligtvis. Det är många som har det jobbigt, man ser det i samhället i övrigt också. Det här är atleter som ingår i ett landslag och där har alla ett ansvar att kanske lyfta sig ytterligare ett snäpp. Det gäller inte bara sin egen hälsa utan även lagkamraternas hälsa. Återigen det är OS-säsong och viktiga tävlingar och det har varit av yttersta vikt att hålla sig frisk, säger Hellman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer