Foto: SVT

Wiberg om hur mensen påverkade skadan: ”Hela knät gick sönder”

Uppdaterad
Publicerad

Pernilla Wiberg var bara 18 år när hon kraschade under en tävling och fick en allvarlig knäskada. Än i dag är hon övertygad om att kroppen var extra svag just då eftersom hon hade mens.

– Det har alltid legat i bakhuvudet att det måste haft en påverkan när jag nästan slet sönder hela mitt knä, säger SVT:s expert.

I en nyligen publicerad norsk studie, som baseras på svar från 140 elitidrottare, uppger 47 procent att de upplever en sämre fysisk form under mensen.

Om mensen kan leda till en ökad skaderisk är svårt att säga även om det pågår forskning på området.

Vinterstudion

– Några studier har visat på ökad skaderisk före mens och andra i samband med ägglossning, berättar professor Angelica Lindén Hirschberg.

– De olika resultaten beror på att det är väldigt svårt att studera menscykeln, den varierar mellan olika individer men också för samma individ. Det räcker inte att ställa frågor, man måste ta blodprov och göra undersökningar för att fastställa det här. Det pågår forskning, men det behövs mer.

”Känslan har förföljt mig under många år”

SVT:s expert Pernilla Wiberg, som vann två OS-guld och fyra VM-guld i alpint under sin karriär, är dock övertygad om att mensen påverkade henne i samband med en allvarlig skada hon ådrog sig som 18-åring. Hon kraschade under en storslalomtävling i USA och opererades där.

– Jag kommer lite bakpå skidorna och känner direkt att hela knät går sönder. Den känslan, att knät var försvagat den här ödesdigra dagen i mars 1989, har förföljt mig under många, många år, säger Wiberg.

Hon pratade aldrig med sina tränare om hur mensen påverkade henne.

– Men det har alltid legat i bakhuvudet att det måste haft en påverkan att jag nästan slet sönder hela mitt knä.

Stjärnorna om mens: ”Det blev känsloladdat och tabubelagt”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet