Foto: TT Nyhetsbyrån/Rörligt SVT

USA:s största show natten mot måndag: Super Bowl med Shakira och Jennifer Lopez

Uppdaterad
Publicerad

Natten mot söndag svensk tid avgörs finalen i amerikansk fotboll, NFL, i Miami Gardens. San Francisco 49ers möter Kansas City Chiefs i den 54:e upplagan av Super Bowl.

För Chiefs blir det första Super Bowl sedan 1970 då laget vann, den enda titeln i klubbens historia. Kansas var även med i den första upplagan av Super Bowl som spelades 1967 men förlorade då mot Green Bay Packers.

Laget var nära att nå finalen förra året men förlorade ett förlängningsdrama mot New England. Beslutsamheten är stor i laget som befunnit sig i Miami hela veckan för att förbereda sig inför matchen.

– Jag vet att Kansas City är supertaggade, säger tränaren Andy Reid till den egna hemsidan.

49ers spelar sin första final sedan 2013. Laget har fem titlar under bältet.

En halv minuts reklam kostar 50 miljoner kronor

Enligt traditionen inleds evenemanget, som är känt för sin extremt dyra reklamtid, runt 50 miljoner kronor för 30 sekunder, med den amerikanska nationalsången. Den framförs i år av Demi Lovato.

En annan stor grej med Super Bowl är pausunderhållningen som blir en minikonsert med Jennifer Lopez och Shakira.

Spelbolagen håller matchen ganska jämn med Kansas City som knapp favorit.

Finalerna benämns med romerska siffror och årets, den 54:e, blir följdriktigt Super Bowl LIV.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.