Foto: SAFF

Svenskt EM-silver i amerikansk fotboll

Uppdaterad
Publicerad

Sverige tog igår ett historiskt EM-silver i amerikansk fotboll i Leeds. Sverige vann den sista matchen överlägset mot Österrike och när Storbritannien inte lyckades vinna med mer än fyra poäng mot Finland var saken klar.

Sverige tog kommando i matchen direkt när Karin Ullén, Sveriges bästa spelare i turneringen, gjorde en touchdown direkt på avspark. 7-0 till Sverige efter bara ett par sekunder och de svenska damerna visade inga intentioner på att släppa taget om matchen.

En perfekt avslutning på turneringen

Sverige fortsatte att dominera. I matchens andra svenska anfall spelade quarterbacken Linda Johansson fram Karin Ullén för en 46 meters touchdown, Ulléns andra för kvällen. Österrikes enda poäng kom när man plockade upp en lös boll i ett svenskt anfall där man även kunde springa hem en touchdown. Men svenskorna lät sig inte nedslås av reduceringen. Vid matchens slut var det en förkrossande seger på tavlan, 48-6.

Turneringen spelades som ett gruppspel med fyra deltagande nationer och hemmanationen Storbritannien behövde vinna mot Finland med sex poäng för att ta hem guldet. Men brittiskorna mäktade endast med en fyrapoängsseger med 18-14 vilket innebar att Sverige, sensationellt nog, knep sin första EM-medalj någonsin. EM-silveret innebär att Sverige också får möjligheten att ställa upp i VM nästa gång.

Finland vann guldet i turneringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.