Esk om mötet med Holmlund: ”Otroligt omtumlande”

DN:s reporter Johan Esk träffade som första journalist skicross-stjärnan Anna Holmlund under hennes rehabilitering. I Gomorron Sveriges Sportpanel berättar han om mötet. – Det var det mest omtumlande jag gjort någonsin, säger Johan Esk.

Efter den våldsamma kraschen i december förra året låg skicross-stjärnan Anna Holmlund okontaktbar i flera månader. Så i maj vaknade hon äntligen upp, men drabbad av svåra hjärnskador.

”Den Anna de hade – hon finns inte längre”

Johan Esks porträtt på Anna Holmlund publicerades i Dagens Nyheter i helgen och fick mycket uppmärksamhet. Mötet gjorde starkt intryck på reportern.

– Det var det mest omtumlande jag gjort någonsin. Som hennes pappa säger: den Anna som de hade – hon finns inte längre. Nu är det en ny Anna Holmlund de ska lära känna och som ska ta nya steg i livet.

Har svårt att prata

Nu har den långa vägen mot ett nytt, annorlunda, liv börjat. Allt det som tidigare tagits för självklart innebär idag stora utmaningar.

– Hon kan ganska mycket, men hon får kämpa för allting. Hon har ett schema indelat i 30-minutersperioder där hon tränar på allt. Allt som för oss normalt. Talet är väldigt begränsat, det är hon själv väldigt frustrerad över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer