Foto: Helena Borgström

Svenskor kör om VM-guld i Kuwait

Uppdaterad
Publicerad

Två svenskor slåss om VM-titeln i aquabike.

Jonna Borgström leder Ski Ladies GP 1 inför ett rekordtidigt avgörande i Kuwait i helgen – efter att den sista deltävlingen i Sharjah i december har strukits från VM-serien.

– Tråkigt att det blir så här. Jag hade gärna velat ha en tävling till. Det är delade känslor, säger Jonna Borgström till SVT Sport.

24-åringen från Henån i Bohuslän kan i helgen köra hem sin första stora mästerskapstitel. Jonna Borgström dominerade den första VM-deltävlingen i italienska Olbia i augusti (den enda som körts) och har 14 poäng att gå på till tvåan Krista Uzare, Lettland, fjolårets Europamästare. Trefaldiga världsmästaren Emma-Nellie Örtendahl skuggar 16 poäng bakom Borgström.

– Jag har tyvärr inte haft tid att träna så mycket efter Olbia. Jobbat mycket åt pappas företag, 12-13 timmar om dagen. Men jag har en bra känsla trots allt inför helgen och ska göra mitt allra bästa. Såklart man vill vinna, berättar Jonna som tagit stora kliv mot den absoluta världstoppen under året.

Nu har hon fått två dagars tester på plats i Kuwait.

Beskedet att VM-serien förkortats fick förarna veta i förrgår. Aquabike är en av sporterna som blivit kraftigt påverkad av pandemin och finalarrangören i Sharjah tvingades dra sig ut serien.

– Organisationen fick inte till det. Problem med ekonomin och samarbeten vad jag fått höra. Det är en procedur att få till det och uppslutningen är sämre än förra året. Det är jättetråkigt att det blivit så här, konstaterar Emma-Nellie Örtendahl.

23-åringen från Göteborg har dominerat sporten och tog hem årets Europamästerskap före Jonna Borgström. Men hon blev påkörd i sista heatet VM-premiären av Jasmiin Ypraus, Estland, och tappade viktiga poäng. Hon är ännu inte helt återställd från smällen.

– Jag har fortfarande lite känningar i armbågen. Värst är det med höger handled, den måste jag tejpa. Jag får bara köra på så mycket det går.

Vänner och rivaler

Förra året kraschade de svenska VM-stjärnorna med varandra just i Kuwait på väg mot en dubbelseger. Bägge har lagt den händelsen bakom sig. Nu är det fullt fokus på titelkampen som gäller, såväl i vattnet som på land.

– Vi är goda vänner och träningskompisar. Men i racen blir det förstås annorlunda. Rivaliteten finns där. Och så kommer vi ju från två familjer som lever för sporten där bägge vill se just sin dotter vinna, säger Örtendahl och skrattar.

– Emma-Nellie har verkligen varit föraren att slå under de senaste åren. Skönt att veta att all träning gett resultat och att jag haft en av mina bästa säsonger i år. Det blir inget speciellt upplägg inför helgen. Vi får köra om det och jag hoppas förstås på svensk dubbelseger.

På dagens tidsträning var Örtendahl tvåa och Borgström trea. Snabbast var Ypraus. Tabelltvåan Uzare kom inte till start i Kuwait.

Mycket talar för svensk medalj även i herrarnas Runabout GP 1, sittande klass, där Samuel Johansson bara är tre poäng bakom ledande Jeremy Perez från Frankrike.

VM-finalen inleds i morgon och avslutas på lördag.

MER AQUABIKE: Svenska framgångar under aquabike-EM (5 juli 2021)

VM-ställning:

1. Jonna Borgström            Sverige  72

2. Krista Uzare                     Lettland 58

3. Emma-Nellie Örtendahl     Sverige 56

4. Lisa Caussin Bataglia         Monaco 50

5. Jasmiin Ypraus                 Estland  47

7. Janina Johansson             Sverige 44

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.