• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

I sin första tävling för Sverige, ungdoms-VM i Colombia i juli, vann Armand Duplantis guld efter att ha satt nytt mästerskapsrekord Foto: TT Bildbyrån

Superlöftet: ”Sverige mer av en friidrottsnation än USA”

Uppdaterad
Publicerad

Han innehar sex världsrekord och vann guld i ungdoms-VM i somras. Armand ”Mondo” Duplantis är stavhoppstalangen som valde Sverige istället för USA. SVT Sport träffade 15-åringen under ett sällsynt Stockholmsbesök inför Finnkampen, där han blir en av historiens yngsta manliga deltagare.

– Som svensk är det enklare att träna inför ett stort mästerskap som till exempel ungdoms-VM, man slipper åka över hela USA för att vara med i de amerikanska uttagningarna. Det är krångligt att resa med stavar och mycket som kan gå fel, säger Armand Duplantis, som en av anledningarna till varför han valde att representera sin mors födelseland istället för sitt eget.

– Hon ville verkligen att jag skulle tävla för Sverige, eftersom hon gjorde det när hon var yngre, berättar Armand.

Finnkampen

Mamma Helena, född Hedlund, var en Sveriges främsta mångkampare under 80-talet. Pappa Greg Duplantis stavhoppare på amerikansk landslagsnivå.

Lägg till att storebror Andreas hoppat stav för Sverige i både ungdoms- och junior-VM, och en del av Armand Duplantis framgång förklaras.

– Vi hade en stavhoppsställning på gården. Jag växte upp med att se min bror hoppa, och provade själv när jag var väldigt ung. Jag gillade det direkt. När jag slog världsrekord som sjuåring förstod jag att det verkligen var min grej.

Tankar på en Sverigeflytt

Succén i blågult lät inte vänta på sig. Vid ungdoms-VM i Colombia i juli tog Armand Duplantis guld efter att ha hoppat 5.30, vilket innebar såväl personligt rekord som nytt mästerskapsrekord och svenskt årsbästa.

Och upplevelserna från Colombia är positiva på flera sätt.

– Min bror Andreas hade pratat gott om att tävla för Sverige, och under mästerskapet förstod jag verkligen vad han menade. Alla i landslagstruppen var jättesnälla och visade stor respekt. Jag trodde att folk skulle se mig som ”amerikanen”, men så var det inte, säger Armand och berättar om tankarna på att flytta från USA till Sverige inom en inte allt för avlägsen framtid.

– Efter skolan, komma hit och tävla för en klubb. Det är enklare här, Sverige är mer av en friidrottsnation än USA. Sporten är mer respekterad här och man tränar på ett annat sätt.

Hur då?

– I USA har vi inte friidrottsklubbar på samma sätt som här. Att efter skolan åka till din lokala klubb för att träna, det finns inte i USA. Där åker jag hem och behöver göra allt själv. Det är skillnad på att träna helt ensam och i grupp.

Nya rekord i sikte

Armand Duplantis innehar hela sex världsrekord i olika åldersklasser, för 7-, 8-, 9-, 10-, 11- och 12-åringar. Rekordet för 13-åringar hade han fram till slutet av maj. Nästa mål är att slå det nuvarande 15-årsrekordet på 5.33.

I bästa fall redan i helgens Finnkamp.

– Med rätt förutsättningar har jag absolut chans att slå det, säger Armand.

Händer det att du känner någon press över faktumet att du redan som 15-åring är bäst i Sverige i år?

– Till viss del. Folk kanske förväntar sig att jag ska prestera på samma nivå som Alhaji Jeng och Melker Svärd Jacobsson tidigare gjort, men jag försöker att inte tänka så mycket på det. Det är inte så att jag vaknar upp varje dag och tänker att jag är bäst i Sverige.

Och ditt smeknamn, ”Mondo”?

– Alla kallar mig för det, till och med mina lärare. Det var min pappas bästa kompis som kom på det när jag var liten. ”Mondo” betyder värld på italienska, det var för alla världsrekord jag slog...

Armand Duplantis

Född: 10 november 1999

Internationella medaljer: Guld, ungdoms-VM i Colombia 2015

Världsrekord:

7 år: 2.33

8 år: 2.89

9 år: 3.20

10 år: 3.86

11 år: 3.91

12 år: 3.97

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Finnkampen

Mer i ämnet