En miljon dollar kan man vinna på lördag. Foto: TT-bild

Rekordstor prispott på Dreamhack

Publicerad

Den största prispotten inom e-sport någonsin i Sverige. Det tävlas det om när världseliten samlas på Dreamhack i Jönköping kommande dagar. En miljon dollar är vinstsumman i en av spelturneringarna som avgörs på söndag.

– Det är definitivt det största som Dreamhack har gjort, men också det största som någonsin ägt rum på svensk mark, säger Michael Fuxborg som är projektledare för en av spelturneringarna.

Dreamhack i Jönköping väntas locka runt 50.000 besökare under de dagar som evenemanget hålls. Det räknas som världens största digitala spelfestival och flera stora spelturneringar sker under veckoslutet. Hit kommer flera ur världseliten inom spel, och prispengarna är stora inom den allt populärare e-sporten.

– Jag var på VM i Seattle som går varje år och då var prispotten 24 miljoner dollar, berättar Michael Fuxborg och syftar på en tävling i spelet Dota 2.

Det tävlas i en rad olika spel och vissa är populärare än andra och har betydligt högre prissummor.

Ökat intresse

Intresset för att såväl spela som att titta på de e-sportevenemang som sänds på olika kanaler på internet eller på tv växer. Uppmärksamheten kring turneringar i dator- och tv-spel har blivit större de senaste åren och kan locka mångmiljonpublik.

– Intresset är jättestort och det bara växer, säger Michael Fuxborg och fortsätter:

– Om vi kollar på onlinepubliken kommer bara Dreamhacks sändningar i år att locka 300 miljoner tittare.

Specialiserade spelare

Det vanligaste är att en spelare profilerar sig på ett spel för att bli så bra som möjligt. För den som blir riktigt bra hägrar de stora prispengarna.

Är det överhuvudtaget rimliga nivåer på prissummorna?

– Eftersom de här spelarna snart har lika många fans som Ronaldo eller Messi i fotboll så tycker inte jag att det är speciellt konstigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer