Simon berättar om spelbytet Foto: SVT

Svenska mästaren ”Schismatron” byter spel på Dreamhack

Publicerad

Han vann e-sport SM 2015 i spelet Hearthstone. Under Dreamhack Winter på Elmia i Jönköping, kommer Simon Lindström från Flisby vara med och tävla – fast i ett annat spel.

Simon Lindström, eller ”Schismatron” som han kallas i dessa sammanhang, har hållit på med e-sport i snart tio år. Det började med att en vän till honom bjöd till att vara med i ett lag och sedan var han fast.

– Jag fastnade för det här med tävlingsspelandet direkt. I varje spel gick jag in med viljan att bli bäst, säger Simon Lindström.

Och bäst blev han. År 2015 vann han e-sport SM i det digitala kortspelet Hearthstone. Han berättar att han var mycket nervös under spelets gång. Han var nära att börja gråta och kunde inte tänka klart. Men han lyckades ändå vinna matchen.

– När jag drog det sista kortet som gjorde att jag vann började jag skrika. Det var eufori. Det är det största jag har varit med om.

Krävs mycket tid

Simon lägger ner upp till nio timmar per dag på sitt spelande. Och enligt honom är motivationen och orken att lägga ner just mycket tid, det viktigaste för att kunna bli en professionell gamer. 

– Man brukar säga att det tar 10.000 timmar att blir bra på någonting. Jag tror att jag har lagt ner mer än 20.000 timmar på Hearthstone och jag är fortfarande inte bäst i världen.

På fredagen inleds Dreamhack Winter på Elmia i Jönköping och Simon är en av de tävlande. Men denna gång ställer han upp i fightingspelet Super Smash Bros, alltså ett annat spel än då han vann e-sport SM.

Tappade passionen

Simon berättar att han tappade passionen för tävlingsspelandet efter att han vunnit e-sport-SM. Han hade nått sitt mål, nu var han nummer ett. Men passionen och viljan att bli bäst igen kom tillbaka då han upptäckte detta fightingspel.

– Jag kan ta matcher mot de bästa i Sverige. Men jag är fortfarande långt ifrån världstoppen, säger Simon Lindström.

Simon är bara 23 år gammal, men inom e-sport-sammanhang räknas han som äldre. Han är väl medveten om att åldern gör det tuffare för honom att hålla sig kvar bland eliten.

– Det är ju det här med reaktionshastigheten, som man börjar tappa när man närmar sig 25 år. Jag känner att jag kanske inte riktigt kan bli bäst längre.

Arrangerar större event

Simon har därför börjat engagera sig i att, bland annat ordna större LAN-partyn. I februari är han med och arrangerar ett tävlingsevent i Halmstad.

-  Jag vill ju kunna livnära mig på e-sport när jag är 30. Jag vill inte tappa det helt. E-sporten är livet och det är där jag trivs bäst, avslutar Simon Lindström med ett brett leende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer