100 000 skadas av sport varje år

Uppdaterad
Publicerad

Fotboll är den vanligaste orsaken till att människor söker akut sjukvård för idrottsskador. Varje år skadas omkring 100 000 sportande svenskar.

Fotbollen svarar för närmare 30 procent av alla idrottsskadefall som leder till akut vård.

-Det är ju mycket skador och vi vet att det är många som utövar sporten. Men därmed inte sagt att det är den farligaste sporten, säger Anders Tennlid, som är ansvarig för skadestatistiken på Socialstyrelsen.

Han får medhåll av Marika Domanski Lyfors på Svenska Fotbollförbundet.

-Sedan tror jag att effekterna av att idrotta är mycket viktigare än de skador som sker, säger hon.

Viktigt att värma upp

Frakturer, blåmärken, stukningar och vrickningar är de vanligaste skadorna, visar Socialstyrelsens beräkningar som bygger på data från åtta svenska akutmottagningar och jourmottagningar 2007.

Domanski Lyfors tror att mycket går att förebygga:

-Rena förslitningsskador går att förebygga. Det viktigaste är att se till att man spelar på bra underlag och balanserar träningen. Spelar man på motionsnivå är det viktigt att värma upp och inte tränar när man känner sig hängig. Det är ganska självklara saker.

Män skadas mest

Ishockey står för nästan nio procent av skadorna och hästsport för nästan lika mycket. Mer än en femtedel av skadorna uppstår i samband med närkontakt med någon annan, som sparkar, drag eller tacklingar.

Två av tre som skadas är män. Undantagen finns i ”tjejsporter” som hästsport, danssport, handboll och skridsko.

-En möjlig förklaring är att män är mer benägna att ta risker än kvinnor, konstaterar Anders Tennlid.

Mer än nio av tio som skadar sig i samband med idrott är under 45 år. Drygt hälften av skadorna gäller barn upp till 17 år.

Mycket gör-det-själv-skador

Totalt beräknas 675 000 svenskar ha sökt akut sjukhusvård under 2007 efter att ha skadat sig. Sett till alla sorters skador så är fallolyckorna vanligast.

-Det gäller alla åldersgrupper. Sedan sker olyckorna på lite olika sätt. Små barn faller från lekredskap eller möbler, ungdomar faller ofta i samband med idrott och de äldre faller av andra orsaker som hemmiljö och sjukdomar.

Lugnast är det i medelåldern.

-Det är inte lika vanligt med skador och olycksfall bland medelålders. Men när vi skadar oss är det ofta gör-det-själv-skador, säger Tennlid.

TT

Här är de mest skadadedrabbade sporterna 2007

Fotboll 29 700 – 28 procent

Ishockey 9 200 – 8,8 procent

Hästsport 8 500 – 8,0 procent

Innebandy 6 900 – 6,6 procent

Skidor, alpin 5 300 – 5,0 procent

Motorcykel 5 000 – 4,8 procent

Handboll 4 600 – 4,4 procent

Snowboard 4 200 – 4,0 procent

Inlines, skateboard 3 100 – 3,0 procent

Friidrott/Löpning 3 000 – 2,8 procent

Källa: Socialstyrelsen, Injury Database (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.